BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI

 

Ce sunt bacteriile coliforme sau coliformii totali?

Bacteriile coliforme – in rezultatele analizelor de apa, veti gasi expresia „coliformi totali” – care determina, evident, daca bacterii coliforme sunt prezente in apa.

„Coliformi totali” este de fapt o expresie generala pentru toate grupurile coliforme.

Dupa determinarea prezentei coliformilor totali, proba de apa se analizeaza din nou (in laborator) pentru a se determina daca tipul de coliformi au origine fecala. De fapt se cauta sa se descopere daca deseuri umane sau animale au ajuns in apa. Scopul analizei este sa se descopere daca exista bacteria E.Coli.

Escherichia coli, cunoscuta ca E. Coli este o bacterie specifica coliforma, de origine fecala care traieste in intestinele umane si in intestinele animalelor cu sange cald, evident si in deseurile lor.

Cate bacterii coliforme sunt acceptate in apa potabila?

Nu sunt acceptate bacterii coliforme in apa potabila! Orice bacterie prezenta in apa potabila este un motiv pentru a trece la actiune! Apele de adancime si apele de izvor, ar trebui sa nu contina bacterii coliforme, daca sursele de apa au fost construite bine. Se poate intampla totusi ca apa contaminata cu coliformi sa ajunga in foraje/puturi, izvoare, atunci cand ploua, in perioadele de dezghet, prin fisuri are pamantului. In plus insecte, soareci, serpi sau alte creaturi, pot ajunge in unele cazuri in sursa de apa, contaminand-o.

Apa contaminata cu bacterii coliforme ar trebui sa fie fiarta minim un minut inainte de a fi consumata. Utilizarea vaselor spalate cu apa contaminata cu bacterii coliforme se va face doar dupa uscarea completa a apei (sectorul public de alimentatie s-ar putea sa aiba alte reglementari in acest sens, va rog sa verificati acest lucru). Imbaierea cu apa ce contine coliformi nu ar trebui sa prezinte un risc dar este posibil ca copiii sa inghita apa in timpul imbaierii, ceea ce evident ca reprezina un risc. Spalarea pe dinti cu aceasta apa nu este indicata.

Recomandare pentru testarea periodica a apei

 • pentru utilizatorul casnic cu apa din foraje/puturi/izvoare, recomandarea este sa testeze apa pentru coliformi, o data pe an.
 • pentru cei care detin piscina privata, este indicat sa se teste apa de cateva ori intr-o vara.
 • pentru sectorul public, piscine, alimentatie publica, este necesar sa se verifice legislatia in vigoare.

Tratarea apei impotriva bacteriilor coliforme se poate face prin: clorinare, filtrare submicronica, dezinfectie cu UV, ozonare dar si prin dozarea altor tipuri de chimicale. Fiecare tehnologie are limitarile ei iar apa trebuie sa fie verificata si din punct de vedere fizico-chimic, inainte de a se alege o metoda de tratare. Recomandarea este sa solicitati consultanta in alegera solutiilor corecte in tratarea apei. Alegerea unei tehnologii de tratare/filtrare, nu garanteaza succesul fara sa se tina cont de debite, consum de apa, limitari ale tehnologiilor de tratare, verificarea apei dpdv. fizico-chimic.

Sursa: Healt & The Environment

Despre MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Dezinfectie apa, Toate posturile despre apa și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI

 1. Geo Rus zice:

  Va multumesc! Foarte bun articolul….

  Apreciază

 2. Pingback: Despre foraje si mirosul apei din puturi – Foraje puturi pentru apa potabila

 3. daniela zice:

  Buna ziua. Locuim la casa langa Bucuresti iar in urma unor suspiciuni in ceea ce priveste apa ne-am hotarat sa facem niste analize la apa nova. Precizez ca avem put la 20 de m. Azi am primit raportul si sunt niste valori ingrijoratoare la indicatori bacteriologici dupa cum urmeaza:
  – determinarea bacteriilor Coliforme : valori obtinute 1000 , valori admiste 0
  – determinarea Escherichia Coli : valori obtinute 4000, valori admiste 0
  – determinarea Enterococi : valori obtinute 110, valori admise 0.
  Mai sunt si alte valori in raport pe care nu le-am inteles ce reprezinta.
  Vroiam sa stiu recomandarea dvs . Va multumesc .

  Apreciază

 4. oana mariea zice:

  buna ziua am un put in domnesti ilfov am facut analiza apei si mia esit bacterii coliformei 134/100ml mangan106 si duritatea permanent32,70 ce as putea sa fac imi puteti da un sfat multumesc

  Apreciază

 5. curelea mihaela zice:

  buna ziua,
  pentru bacterii 3/100 ml ce recomandati? zona Magurele, Ilfov. ,Multumesc.

  Apreciază

 6. Rodia Dinu zice:

  Buna ziua . Pt o valoare de 14 coliformi/100m cubi si 8 ECOLI si 3 Enterococi trebuie realizata curatarea apei?

  Apreciază

 7. cristi zice:

  Buna ziua ,am un foraj la 24 m in urma analizelor de laborator au iesit urmatoarele valori:
  -e.coli =29um
  -coliform bacteria=93um
  ce pot face in acest caz. Va multumesc

  Apreciază

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara! Clorinare. Dar tratarea apei impotriva bacteriilor trebuie sa tina cont si de analiza fizico-chimica care poate influenta semnificativ rezultatul. De aceea va recomand sa reveniti prin email catre mine (daca doriti) cu analiza completa a apei. Toate cele bune!

   Apreciază

 8. Valentin zice:

  Buna ziua,
  Am facut analizele apei din put,adancime 20-25m si au aparut valorile de mai jos.Ce as putea sa fac pentru bacteriile calioforme?Multumesc!

  Prag miros – Valori acceptabile
  culoare – acceptabila
  turbiditate – 1.22 UNT
  PH – 7.47/21.4gradeC
  conductivitate – 1040
  amoniu – 0.198
  nitriti – 0.125
  nitrati – 27.13
  fier – 68
  oxidabilitate – 1.24
  duritate 27.31-grade germane
  aluminiu – <8
  clor rezidual – 0.06

  bacterii colioforme – 3
  escherichia coli – 0
  enterecoci – 0

  Apreciază

 9. goslan george zice:

  buna ziua,
  Am marea rugăminte să mă sfătuiți ce filtre trebuie sa montez pt a avea o apă cât de cât acceptabila, in urma analizelor efectuate urmatoarele elemente sunt esite din parametrii
  – cloruri 322 normal 250
  – azotati 112 norml 50
  – bacterii coliforme 2300 normal 0
  – enterococi 110 normal 0
  va multumesc

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.