DIOXIDUL DE CLOR SI DEZINFECTIA APEI

chlorine-dioxide-clo2-for-oil-gas-500x500De curand am aflat ca este posibil ca in Romania, intr-un anumit oras sa se inceapa dozarea de dioxid de clor in loc de clor pentru dezinfectia apei. Informatia nu este inca sigura, totusi, m-am gandit sa aduc in atentie cateva aspecte despre acest agent de dezinfectie.

Dioxidul de clor (ClO2), este un dezinfectant mult mai puternic si mai bun in comparatie cu clorul. Partea buna la acest dioxid de clor este ca formeaza o cantitate mica de trihalometani (ce poate fi filtrat prin carbune activat), in comparatie cu clorul. Despre efectele negative asupra sanatatii a trihalometanilor, gasiti in articolul UCIGASUL TOP-SECRET AL RAZBOIULUI DIN VIETNAM, AR PUTEA SA ITI AFECTEZE SI TIE SANATATEA

Un alt asfect interesant in utilizarea dioxidului de clor este ca distruge si curata biofilmul in retelele de apa (din interiorul conductelor de apa). Acest biofilm* este o pelicula ce se formeaza in interiorul instalatiilor de apa si care ofera un mediu propice de dezvoltare a diferitelor bacterii, virusuri, portozoane, fungi si alge.

Deci, avem ca avantaje clare fata de de dezinfectia cu clor, mult mai putin trihalometan si distrugerea biofilmului.

Totusi, si dioxidul de clor formeaza subproduse si anume: clorit si clorat. Partea buna este ca cloritul si cloratul se pot elimina prin filtrarea cu carbune activat**. Din testele care s-au efectual, se pare ca este mai eficient carbunele activat mineral, in detrimentul carbunelui activat vegetal.

La ce ne putem astepta in cazul in care dioxidul de clor va fi utilizat in dezinfectia apei, in loc de clor?

  • pentru 0 perioada de timp (nu se poate aproxima cu exactitate) apa va antrena din conducte, depunerile interioare, ceea ce inseamna ca se poate ca apa sa vina murdara sau cu un anumit grad de turbiditate. Daca cumva ai filtre de apa instalate, acestea se vor colmata mult mai repede, deci le vei schimba mai des;
  • asupra criptosporidium, dioxidul de clor are efect mediu si mic de distrugere; deci, se recomanda in continuare utilizarea unui sistem de filtrare submicronic (tehnologii ca: filtrarea prin ceramica, ultrafiltrarea, nanofiltrarea, osmoza inversa si/sau sterilizator cu UV);
  • asupra giardia, dioxidul de clor are efect puternic de distrugere. Ideal, se va utiliza si o filtrare submicronica si/sau sterilizator cu UV, pentru rezultate excelente.
  • asupra bacteriilor (de exemplu, Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli), dioxidul de clor are efect puternic de distrugere.  Ideal, se va utiliza si o filtrare cu grad maxim de 0,3 microni (filtrare absoluta) si/sau sterilizator cu UV, pentru rezultate excelente.
  • asupra virusurilor dioxidul de clor are efect puternic de distrugere (de exemplu: enterovirus, hepatita A, norovirus, rotavirus). Pentru rezultate excelente, se poate utiliza si un filtru cu: ultrafiltrare, nanofiltare, osmoza inversa sau sterilizator cu UV.

Deci, utilizarea dioxidului de clor este o metoda de dezinfectie mai buna in comparatie cu clorul, totusi, nu elimina necesitatea instalarii unui sistem de filtrare pentru apa de baut.

Resurse:
**Eliminare clorit si clorat cu carbune activat
A Guide to Drinking Water Treatment …

Despre MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Dezinfectie apa, Toate posturile despre apa și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la DIOXIDUL DE CLOR SI DEZINFECTIA APEI

  1. Pingback: BACTERIILE COLIFORME SAU COLIFORMII TOTALI | MOLECULA H2O

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.