APA DIN BEBA VECHE CONTAMINATA CU ARSEN

Beba_Veche_arsenContinut de arsen de trei ori mai mare decat limita maxima admisa si asta in Com. Beba Veche din vestul tarii.

Ce se intampla?

De aproximativ doi ani se fac exploatari de gaze la aproximativ doi Km. de comuna, si asta in Serbia. Oamenii din comuna au inceput sa consume apa imbuteliata dar animalele consuma apa contaminata cu arsen.

Care sunt pericolele?

Potrivit chimistilor de la Universitatea de Vest din Timisoara, daca o persoana consuma o astfel de apa contaminata cu arsen risca sa se imbolnaveasca de cancer la plamani, piele sau vezica, sa aiba afectiuni cardiovasculare si diabet.

Ce este arsenul?

Arsenul este un nemetal solid, fragil, de culoare alba-gri metalizat. In natura este gasit in combinatie cu minereuri ca arsenolitul, arsenopiritul, cobaltitul si nicolitul.
Poate fi trivalent sau pentavalent, cel mai frecvent compus fiind trioxidul de arsen (As2O3).
Trioxidul de arsen sau arsenul alb este un produs secundar rezultat din purificarea cuprului si plumbului, si de asemenea este este un produs secundar rezultat din reconditionarea aurului si argintului.
Arsenul alb este folosit pentru obtinerea insecticidelor arsenicale pe baza de calciu sau plumb, conservanti pentru industria lemnului si este materia prima pentru majoritatea compusilor arsenicali organici sau anorganici.

Limita maxima admisa a arsenului

Limita maxima admisa este de 10 μg/l in apa (Lege nr. 311 din 28/06/2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile). Se pare ca la Beba Veche aceasta valoare este depasita de aproape trei ori.

Cum se poate elimina arsenul din apa?

Arsenul anorganic poate fi redus sau indepartat cu metode conventionale de tratare a apei. Sunt cinci medote de indepartare a contaminantilor anorganici: osmoza inversa, alumina activata, schimbator de ioni, carbune activat, distilarea apei. Filtrarea prin carbune activat reduce cantitatea de arsen din apa in proportie de 40 -70%. Schimbul anionic reduce arsenul in proportie de 90% – 100%. Osmoza inversa a are o rata de indepartare de 90%. iar distilarea de 98%.

Pentru uz casnic se recomanda o statie de filtrare cu osmoza inversa ce contine atat carbune activat cu rata de indepartare intre 40% – 70% cat si membrana de osmoza inversa cu rata de indepartare 90%.

Daca arsenul este prezent in forma organica, poate fi indepartat prin medote specifice de oxidare si apoi prin metoda de coagulare.

Daca aveti intrebari va incurajam sa ne scrieti mai jos sau prin email: moleculahoh@gmail.com

Resurse utilizare:

1. AidVet
2
. Farafracturare
3
. Ziua de Vest

 

 

Reclame

Despre MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Toate posturile despre apa și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.