LEGIONELA, PERICOLUL DIN APA

Legionela este o bacterie ce cuprinde specii care cauzeaza legioneloza sau boala legionarului. Este principalul agent ce cauzeaza boala legionarului, si a formei mai usoare numita febra Pontiac.

Legionela-v-vodiBoala Legionela: este o infectie acuta a cailor respiratorii inferioare.

Imbolnavire: infecteaza doar 2% – 5% din persoanele expuse.

Rata de mortalitate: 15% – 20% din persoanele infectate.

Surse de contaminare

O sursa importanta sunt turnurile de racire si instalatiile de preparare a apei calde menajere. Ca surse naturale se poate intalni in ape curgatoare sau helesteie. Odata intrata in organism, bacteria incubeaza o perioada de circa 2 saptamani. Simptomele includ manifestari asemanatoare cu cele ale gripei: febra, frisoane si tuse uscata. In cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greata, stare generala alterata care se agraveaza in fiecare zi, cei mai afectati fiind copiii pana in 12 ani si batranii.

Alte posibile surse de imbolnavire cu Legionela: umidificatoare, capul de dus, bateriile de chiuveta, piscinele, fier de calcat, masini de produs abur (aspiratoare cu abur), boiere etc.

De obicei nu exista un risc direct prin bautul apei cu Legionela. Calea de transmitere este inhalarea de aerosoli respirabili, de exemplu prin dus, in camere cu aer conditionat sau piscine, ce poate duce la dezvoltarea de boli precum febra Pontiac pana la forme grave si uneori mortale de pneumonii.

Conditii pentru aparitia si supravietuirea bacteriei Legionela

Mediul in care legionela se dezvolta cel mai bine este apa, in rezervoare naturale sau artificiale. Poate sa se dezvolte si sa apara in apa menajera atunci cand temperatura acesteia este intre  35 și 46 °C.

In functie de temperatura, Legionela se poate dezvolta, poate fi distrusa sau poate supravietui:

Intre 70 și 80 °C  – temperatura de dezinfectie
La 66 °C  – Legionela este distrusa în 2 minute
La 60 °C – Legionela este distrusa în 32 minute
La 55 °C – Legionela este distrusa în 5 – 6 ore
Intre 50 și 55 °C – Legionela supravietuieste dar nu se poate inmulti
Intre 20 și 50 °C – Legionela se dezvolta
Intre 35 și 46 °C – Legionela are temperatura optima de dezvoltare
Sub 20 °C – Legionela poate supravietui dar exista in stare latenta

Pericolul cel mai mare de infestare cu Legionela consta in utilizarea apei de nedezinfectate (apa din sursa proprie). Apa din reteaua publica este dezinfectata cu clor, deci posibilitatea de contaminare in acest caz este minima (dar nu imposibila).

Un aspect des intalnit in cazul utilizarii apei din sursa proprie ( foraj/put) este infestarea cu Legionela a instalatiilor sanitare. Destul de des, persoanele ce locuiesc la casa, acuza miros urat  in cazul apei calde. In acest caz avem de-a face cu Legionela.

Tratamentul apei in cazul Legionela

Exista mai multe tipuri de tratamente pentru apa in cazul Legionela:

– incalzire > 66°C
– clorinare
– sterilizator cu ultraviolete
– ozonare

In functie de posibilitatile existente se poate alege unul sau mai multe tratamente impotriva Legionela.

Pentru a te asigura ca Legionela nu ajunge sa te infecteze, poti utiliza un filtru de apa cu ultrafiltare. Exista filtre de apa cu ultrafilrare, pentru consum dar si filtre pentru dus.

Diametrul bacteriei este de 0.2 – 0.7 μm, cu o lungime de 2-20 μm, şi are cca. 40 tipuri cunoscute, din care 20 periculoase. Dimensiune bacteriei face ca ultrafiltrarea sa fie eficienta impotriva ei.

Problema este reala si oamenii se confrunta cu ea, chiar daca de multe ori nu stiu ca se numeste Legionela. Observa doar un miros urat la apa calda.

Vedeti mai jos prin clik pe imagini, mesaje primite cu privire la apa urat mirositoare.

Legionela_2

Legionela_1

Daca te confrunti cu o astfel de problema nu lasa lucrurile asa si actioneaza. Primul lucru si cel mai rapid este sa faci o dezinfectie a instalatiilor sanitare cu hipoclorit de sodiu. Al doilea lucru este sa-ti cumperi un echipament care sa te ajute in prevenire, ca sa nu mai ajungi din nou in aceasta situatie. Ma poti contacta pentru mai multe detalii pe: moleculahoh@gmail.com

About MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Contaminanti apa, Eliminare miros apa, Toate posturile despre apa și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s