VALOAREA ADMISA PENTRU DURITATEA APEI

Astazi am primit o intrebare de la un prieten. Intrebarea suna cam asa: Care este valoarea duritatii apei conform legilor romanesti?

apa_dura

Interesant este faptul ca in Romania (nu stiu cum este in alta parte) legea ne spune doar valoarea minima a duritatii ci nu si valoarea maxima. Valoarea minima a duritatii este de 5 ° germane. Sub aceasta duritate, apa este considerata a fi nepotabila. Asta nu inseamna ca aceasta apa iti poate face rau sau ca este contaminata cu ceva. Pur si simplu nu este potabila, spune legea romaneasca, pentru ca nu are suficiente minerale (in special de calciu si magneziu).

In schimb, o valoare maxima a duritatii apei nu exista. Poti sa ai peste 70 ° G si  va fi considerata potabila. Nu am idee cat de potabila mai este apa asta sau daca poate face rau sanatatii. Exista anumite voci care afirma ca o astfel de apa dura poate crea pietre la rinichi. Nu cunosc daca este adevarat si astept cu interes opinia unui medic urolog, poate ne lamureste. Cunosc cel putin doua persoane care sunt predispuse la aceasta problema de sanatate (pietre la rinichi) si stiu de la ele ca consuma apa filtrata prin osmoza inversa. (elimina aproape complet duritatea si alte minerale din apa).

Totusi, chiar daca nu exista o duritate maxima a apei stabilita de lege, asta nu inseamna ca problemele nu apar. Apa dura creeaza foarte multe probleme:

– centrale termice pline cu calcar, scade randamentul incalzirii si ridica costurile de incalzire
– la fel si la boilerele de apa
– la fel si la masinile de spalat
– hainele nu se spala bine cu aceasta apa dura iar viata lor este mai scurta
– dusul zilnic este cu probleme pentru ca apa dura nu face spuma cu sapunul sau cu gelul de dus
– vasele si chiuveta vor fi mereu pline de pete albe
– duritatea se depune si pe interiorul conductelor de apa si pe interiorul bateriilor de apa, in unele cazuri chiar pana la infundarea completa a acestora.

Exista din fericire dar cu ceva costuri de investitie, solutia tehnica de a deduriza apa. Puteti citi aici despre „DEDURIZATORUL, SOLUTIA TEHNICA PENTRU APA DURA

About MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Toate posturile despre apa și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la VALOAREA ADMISA PENTRU DURITATEA APEI

  1. atena spune:

    Buna seara, imi puteti recomanda cel mai bun filtru pentru chiuveta de la bucatarie.

  2. Draga domnule!
    Intradevar legea nr.458/2002 cu completarile sale ulterioare nu da limita maxima pentru duritatea apei. Vechiul STAS 1342-91 da insa o asemenea valoare, ea fiind de 20 grade germane valoarea maxim admisa si de 30 grade germane valoarea maxima admisa exceptional. Oricum, o apa de baut este bine sa aiba duritatea, care este proprietatea imprimată acesteia de continutul total de săruri solubile de calciu si magneziu, intre 5 si 10 grade germane. Localitatile care sunt alimentate printr-un sistem public de alimentare cu apa avand sursa apa de suprafata (rauri, lacuri) sigur au o apa cu aceasta duritate, 5-10 grade germane. Localitatile alimentate din surse subterane, precum si rezidentii alimentati din puturi proprii, pot avea o apa mai dura. Aceasta nu are un efect daunator asupra sanatatii, ba din contra, sunt surse ce spun ca ea are un efect benefic asupra inimii si reduce bolile cardiovasculare. In schimb aceasta apa dura este un pericol pentru centrale-microcentrale termice, cazane de aburi si spalatorii casnice sau industriale, cand este nevoie de introducerea unei statii/unitati de dedurizare.
    Cei interesati trebuie sa comande un buletin de analiza a apei lor pentru duritate si, in functie de rezultat, sa afle daca au nevoie sau nu de un dedurizator de apa. Altfel sunt pierduti bani.
    Cu respect
    Stefan Babutiu

  3. florin spune:

    Buna ziua , am primit de la cineva un dedurizator adus din anglia model With 5600 SE , si nu ma descurc cu montarea lui ne avand o schita la el , are prevazute doua furtune de intrare si iesire care le-am conectat dar mai am doua furtune care nu stiu ce sa fac cu ele , unul banuiesc ca ar fi pentru scurgerea saramurei din el dar cel de-al patrulea nu stiu unde sal racordez
    MULTUMESC

    • MOLECULA H2O spune:

      Buna ziua,

      Un dedurizator are conexiuni de intrare/iesire, conexiune pentru eliminarea saramurii la regenerare si conexiune pentru suctiune de saramura. Cel mai subtire furtun se foloseste la suctiunea de saramura. El trebuie conectat intre valva statiei de dedurizare si putul vasului in care se pune sarea pastile.

      Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s