PERICOLE IN ALEGEREA UNUI DEDURIZATOR

Sa spunem ca esti in situatia in care ai constientizat nevoia unei statii de dedurizare. Ai facut un test de duritate sau analiza completa a apei si ai aflat ca apa ta este dura. Sau deja ai  intampinat probleme neplacute in utilizarea apei dure.

pericole-in-alegerea-dedurizatorului

Probabil ca pasul urmator a fost sa faci o cercetare pe internet. Ai gasit o multime de firme care vand dedurizatoare si ai ales doua trei sau patru din ele la care ai cerut informatii.

Fiecare din firmele de mai sus au facut oferte pe brandul de dedurizator pe care ele il comercializeaza. Mai mult decat atat, fiecare a venit cu o alta varianta de marime a dedurizatorului, pretinzand ca acela este cel mai potrivit pentru tine. GREA ALEGERE, NU-I ASA? Probabil ca daca nu ai facut-o deja, ajungi si pe formuri de discutii. Aici, fiecare cu parerea lui. Mai mult, sunt unii utilizatori “sub acoperire” care promoveaza un anumit brand sau producator, pretinzand evident ca este cel mai bun. DACA AI AJUNS IN ACEST PUNCT, DILEMA ESTE SI MAI MARE!

Sunt cateva aspecte la care trebuie sa fii atent si le voi aseza in ordinea importantei lor:

 1. Dimensionarea corecta a dedurizatorului. Acest lucru este cel mai important in opinia mea. Daca dedurizatorul este ales corect in functie de o anumita nevoie specifica, vei fi multumit, iti va deduriza apa si va functiona multi ani fara probleme.
 2. Statia de dedurizare va fi nevoita sa functioneze in conditii speciale? Adica, poate intr-un camin subteran cu umiditate ridicata? Sau apa pe care o vei deduriza contine fier si mangan peste limita de operare specificata de producatorul statiei de dedurizare? Daca cel care iti vinde dedurizatorul nu tine cont de aceste aspecte, statia de dedurizare nu va functiona prea mult timp sau nu va functiona deloc.
 3. Ai nevoie sa zicem, de o statie de dedurizare care sa-ti acopere un anumit debit orar, de exemplu 2400 l/ora, dar ti se recomanda o statie de dedurizare subdimensionata care acopera doar 600 l/ora (credeti-ma, se intampla). Evident ca apa nu va fi dedurizata corect si vei avea scapari de duritate. Acest lucru se intampla pentru ca in dimensionarea dedurizatorului s-a tinut cont doar de consumul zilnic ci nu si de debit. Practic nu s-a tinut cont de viteza de trecere a apei prin patul de rasina care trebuie sa fie de 40 BV/h pentru un debit mediu si 60 BV/h pentru un debit maxim.
 4. Ultimul aspect, care este si secundar in alegerea unui dedurizator, este brandul acestuia. Nu brandul in sine este important (cu toate ca nu as vrea sa-mi cumpar o statie de dedurizare cu cap de comanda produs in China sau Taiwan). Punctele de mai sus sunt cele mai importante in alegerea dedurizatorului.

Care este cea mai comuna promisiune  a comerciantilor si chiar producatorilor cu privire la dedurizatoarele lor?

Faptul ca dedurizatorul  lor consuma foarte putina sare comparativ cu alte sisteme, sau  consuma cu 50% mai putina sare fata de alte sisteme sau consuma chiar cu 60% mai putina sare fata de alte sisteme. Toate acestea sunt promisiuni FALSE!

Ce trebuie sa faci este sa ii ceri comerciantului sa-ti dea in scris, pe email, care este cantitatea de sare consumata de dedurizatorul pe care el il comercializeaza, dar ATENTIE, consumul de sare sa fie pe litru de rasina.

 Cu alte cuvinte intrebarea trebuie sa fie: Care este cantitatea de sare consumata pe fiecare litru de rasina? In general cantitatea de sare consumata pe litru de rasina trebuie sa fie intre 120 – 130 grame, iar in unele cazuri, la anumite statii de dedurizare, de 150 gr./litru rasina (150 de grame este un consum cam mare).

Aceste aspecte mai sus mentionate sunt foarte importante pentru ca este posibil sa primesti o oferta de  dedurizator cu 10 l/rasina, care sa consume 1,2 kg de sare la fiecare regenerare si sa primesti o alta oferta de dedurizator care sa fie mai mare, sa zicem de 25 l/rasina si care sa consume 3 kg. de sare la fiecare regenerare. Daca nu esti atent la dimensiunea dedurizatorului, vei gandi ca prima varianta este mai buna pentru ca consuma mai putina sare, in realitate de fapt, este posibil ca dedurizatorul de 10 l rasina sa intre in regenerare zilnic (in functie de duritatea apei si de cantitatea consumata de apa) si fiind prea mic sa nu-ti dedurizeze apa corect. In schimb dedurizatorul de 25 l rasina chiar daca consuma 3 kg de sare pe fiecare regenerare, sa intre in faza de regenerare o data la 3 zile (in functie de duritatea apei si de consumul acesteia) si sa-ti dedurizeze apa corect pentru ca este mai mare si respecta viteza de trecere a apei prin patul de rasina.  Ce am scris mai sus este doar un exemplu si el nu poate fi aplicat la tine, pentru ca trebuie facute calcule in functie de duritatea apei tale si de consumul zilnic specific tie dar si de debitul orar de care ai nevoie.

Deci, cand compari consumul de sare la doua branduri de dedurizatoare, gandeste acest lucru pe litru de rasina si nu pe tot dedurizatorul.  Cere-i comerciantului sa-ti dea in scris consumul de sare pe fiecare litru de rasina.

As vrea sa revin un pic la problemele aparute in dimensionarea dedurizatorului:

Doua probleme sunt cele mai intalnite in dimensionarea unui dedurizator casnic:

– Comerciantul iti ofera o statie dedurizare subdimensionata care sa intre in regenerare zilnic. Motivul pentru care o face este ca dedurizatorul subdimensionat este unul mai mic si evident mai ieftin. In acest mod, el spera sa te tenteze si sa alegi varianta lui. Dar ce este in neregula cu un dedurizator subdimesionat? Doua aspecte, unul ca vei avea scapari de duritate, deci apa dura va fi dedurizata incorect si in al doilea rand faptul ca va intra in regenerare mult mai des decat o statie de dedurizare dimensionata corect. Este ca si cum masina ta poate merge cu viteza maxima de 180 km/ora iar tu chiar mergi cu ea mereu cu aceasta viteza. Evident ca motorul nu va dura prea mult in aceste conditii de exploatare. La fel este si cu statia de dedurizare.

– Comerciantul iti ofera o statie de dedurizare supradimensionata. Evident ca o statie de dedurizare mai mare costa mai mult iar asta inseamna un profit mai bun pentru el.

Cea mai buna varianta pentru tine este ca dedurizatorul sa fie in asa fel dimensionat si ales incat sa intre in regenerare la 3 sau 4 zile. Daca vei alege o astfel de varianta, vei avea numai avantaje: suficienti litri de rasina incat sa nu existe scapari de duritate, intrare in regenerare mai rar, deci viata mai lunga pentru dedurizator, incarcarea tancului de sare mai rar pentru ca un dedurizator mic are un vas de sare mic iar un dedurizator mai mare un vas de sare potrivit cu marimea lui.

Dar de ce intrare in regenerare la 3 – 4 zile si nu la 5 – 15 zile? Nu exista un pericol in supradimensionarea dedurizatorului, dar vei plati prea multi bani pe o statie supradimensionata care sa permita dedurizarea apei intr-un volum mai mare.

Sper ca acum sa cunosti pericolele in alegerea unui dedurizator si sa pui intrebari corecte comerciantului. Daca nu stie sa raspunda sau evita raspunsurile, mai bine orienteaza-te catre o alta firma. Ori nu este corect si nu vrea sa-ti dea toate informatiile ori nu cunoaste suficient despre dedurizarea apei si despre statiile de dedurizare. Niciuna dintre variante nu este buna pentru tine, evident.

Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la o statie de dedurizare, la un brand sau la o oferta primita, lasa-mi un cometariu la acest post sau scrie-mi pe adresa de email: moleculahoh@gmail.com. Te rog, nu lasa comentarii la post care sa implice branduri de statii de dedurizare. Aceste comentarii nu vor fi facute publice. Nu agreez comentarii de genul: “eu am un dedurizator X sau Y si sunt foarte multumit” sau “ce parere aveti de dedurizatorul X?”. Aici nu facem publicitate unui brand sau altul si informam persoanele interesate de dedurizatoare. Vreau sa informam ci nu sa dezinformam!

Anunțuri

Despre MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Apa dura, Statii de dedurizare, Toate posturile despre apa și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

104 răspunsuri la PERICOLE IN ALEGEREA UNUI DEDURIZATOR

 1. Dan Zorila zice:

  Buna ziua,

  Doresc sa mai adaug o informatie foarte importanta de care trebuie tinut cont, si anume principiu de functionare (regenerare). Am sa prezint pe scurt cele 3 tipuri de dedurizatoare existente pe piata:
  1. Echipamente care se regrenereaza dupa timp – sunt cele mai slabe echipamente, deoarece indiferent ca se consuma sau nu capacitatea de filtrare ele se vor regenera la un anumit numar de zile prestabilit, existand posibilitatea ca utilizatorul sa consume capacitatea de filtrare inainte de regenerare si astfel in perioada ramasa pana la ziua regenerarii sa aiba apa dura sau de asemenea poate sa nu consume intreaga capacitate de filtrare si atunci dedurizatorul consuma apa si sare pentru regenerare in exces.

  2. Echipamente care se regenereaza dupa volum si timp – sunt echipamente performante dar si acestea au o scapare si anume, ele se regenereaza cand se atinge un anume volum de apa. De obicei volumul de apa se atinge atunci cand exista consum si in momentul acela dedurizatorul incepe regenearare, iar pe perioada regenerarii toate dedurizatoarele ofera apa bruta fara a mai fi dedurizata, sau asteapta pana la o ora presetata pentru a incepe regenerarea furnizand apa nededurizata pana la regenerare.

  3. Echipamente cu sistem de regenerare electronic-volumetric proportional – sunt cele mai performate echipamente existente la ora actuala pe piata, regenerare facandu-se dupa o medie de consum. De exemplu: o familie cu 3 persoane are o medie de consum zilnica de 500 l/zi. Presupunem ca are nevoie de un echipament care la duritatea apei din putul lor poate furniza 2500 l de apa dedurizata per ciclu de regenerare. Echipamentul verifica disponibilitatea in fiecare zi la ora presetata iar cand observa ca disponibilul a scazut sub media zilnica incepe regenerarea. El regenereaza proportional adica foloseste procentual apa si sare in functie de capacitatea consumata, rezultand astfel un consum mai mic de apa si sare folosit pentru regenerare. Astfel de echipamente au de obicei o rezerva de 10-15% din capacitate pentru a acoperi consumurile peste medie. Prin acest sistem de regenerare se evita scaparile de duritate si eficientizeaza consumul de sare.

  Referitor la consumul de sare este corect ce scrieti dumneavoastra mai sus, adica pe litru de rasina consumul de sare este aproximativ egal la fiecare marca/tip de echipament, dar trebuie tinut cont ca sunt echipamente care au rezervorul de sare plin cu apa in permanenta si sunt echipamente care introduc apa in rezervorul de sare doar in momentul regenerarii.
  In primul caz al celor care au rezervorul de sare plin cu apa in permanenta concentratia salina este mult mai mare decat necesitatea dedurizatorului pentru a realiza schimbul ionic si astfel o mare cantitate de sare se pierde la canalizare. Deci mare atentie si la aceasta caracteristica a echipamentelor.

  Sper ca vor fi folositoare informatiile postate in alegerea echipamentului potrivit.

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Sunt de acord in proportie de aproximativ 90% cu ceea ce ati spus. Toate aceste tipuri de dedurizatoare au fost deja tratate pe acest blog in postul numit „CE ESTE UN DEDURIZATOR SI CUM FUNCTIONEAZA? si anume la punctul 4 din articol. Deci ceea ce ne spuneti nu este o noutate dar este binevenita o confirmare a ceea ce eu am scris in acel articol. In plus nu ati comunicat in acest post faptul ca exista 4 tipuri de dedurizatoare casnice pe piata, de cel mecanic ati uitat (vedeti postul meu, eu l-am adus in atentie tot la punctul 4).

   Dar sa analizam in ordine ce anume ne-ati comunicat:

   Puntul 1 din comentariul dvs.: de acord

   Punctul 2 din comentariul dvs.: de acord

   Punctul 3 din comentariul dvs:
   Aici as avea ceva comentarii:
   a. ati dat un exemplu de consum mediu/zi/3 persoane = 500 l apa. In Europa se calculeaza consum de 250 l/apa/persoana. Si noi in Romania ar trebui sa facem la fel sau macar un minim de 200 l/apa/persoana. Dar poate a fost doar un exemplu al dvs.

   b. Ati mai spus ca: „Prin acest sistem de regenerare se evita scaparile de duritate si eficientizeaza consumul de sare.” Eficientizarea consumului de sare este o afirmatie corecta dar scaparile de duritate pot fi posibile si la acest sistem de dedurizare cu „volum anticipat”. Cum anume? Atunci cand se subdimensioneaza dedurizatorul iar cantitatea de rasina nu respecta viteza de filtrare data de producatorul rasinii si nu de ceea ce declarata de producatorul dedurizatorului (care poate fi alta, daca nu este corect).

   c. Am spus la inceput ca sunt in acord cu dvs. in proportie de 90% pentru ca sunt in total dezacord cu urmatorul aspect:

   Sunt in dezacord si nu cred in sistemele care introduc apa in vasul de sare doar in momentul regenerarii sau cu putin inaintea acestuia. Nu stiu daca cunoasteti acest aspect dar este nevoie de 6 ore pentru ca sarea sa se dizolve corespunzator in apa si saramura sa aiba o concentratie de 30% din cantitatea de apa cu care se va regenera rasina. Ori, daca in momentul regenerarii se introduce apa, cand are timp sa se formeze saramura? Iar daca saramura nu este formata, cum se va face regenerarea rasinii? Evident, nu se va face corespunzator ceea ce duce la un viitor schimb ionic slab, rezultand scapari grave de duritate si o apa pentru consumator nededurizata corespunzator.

   Sa nu ma intelegeti gresit va rog, am vazut site-ul dvs. si am vazut ca sunteti corect si ca comunicati consumul de sare pe l de rasina si nu asa cum fac altii (consum de sare cu 50% mai putin). FELICITARI! Avem nevoie de oameni corecti. Sunt sigur ca veti avea de castigat pentru ca clientii dvs. vor aprecia.

   Cu privire la dezacordul meu fata de ceea ce am scris, va indemn sa nu ma credeti pe cuvand si sa verificati ceea ce am spus; este simplu, intrebati marii producatori de dedurizatoare si valve din lume, trimiteti un email si puneti o intrebare la fiecare din ei, evident mai putin la producatorul al carui brand il comercializati :). Va pot da cateva nume sonore de producatori de dedurizatoare si valve: Herco – Germania, Clack – SUA, Permo – Franta, BWT (grup de firme din mai multe tari), Siata – Italia, Gell – Italia, Fleck – SUA. Intrebati-i asa: Cat timp este necesar pentru formarea saramurii? Veti vedea ca raspunsul este in acord cu ceea ce eu v-am spus.

   Sa nu ma intelegeti gresit, brandul pe care il comercializati este apreciat de mine si imi plac aceste statii de dedurizare cum imi plac si altele. Dar nu sunt de acord cu acest aspect „sunt echipamente care introduc apa in rezervorul de sare doar in momentul regenerarii”. Asa cum am aratat mai sus, daca asa se intampla si asa functioneaza aceste statii de dedurizare de care vorbiti, inseamna ca regenerarea rasinii se face defectuos. Iar daca este adevarat ce spuneti (ipotetic vorbind) cum ca acest lucru este posibil, inseamna ca toti ceilalti producatori de valve si dedurizatoare sunt prosti si numai un singur producator este bun, lucru de care ma indoiesc.

   Nu doresc polemici pentru ca nu am timp de asa ceva, daca doriti sa va lamuriti si sa va convingeti cu ceea ce v-am comunicat, luati legatura cu producatorii mai sus mentionati. Prezenta acestui blog este pentru informarea corecta a oamenilor care au nevoie un dedurizator.

   Acestea fiind spuse, va multumesc ca v-ati facut timp sa scrieti pe MOLECULA H2O. Va mai astept si alta data dar trebuie sa acceptati riscul de a nu fi intotdeauna de acord cu ceea ce scrieti.

  • marian rusu zice:

   Interesant si benefic pentru cautarile mele sfaturile Dv ! Multumesc ! Dar, am nevoie urgent de tot (sambata ma intorc in Italia ,mai precis la Empoli ,langa Firenze,) de un aparat din cele mai performante ,de tipul :sistem de regenerare electronic-volumetric proportional , si unde as putea sa-l gasesc si un pret orientativ ! Suntem o fam compusa din trei persoane ,acum ma aflu in Baia Mare, si doresc achizitionarea acestui aparat inainte de plecare ! Multumesc ! Marian R

   • MOLECULA H2O zice:

    Buna seara,

    Am unde sa va trimit pentru achizitie, nu-i asta problema. Un dedurizator se dimensioneaza in functie de duritatea apei, de consumul de apa (ca si informatie, numarul de persoane din casa), de numarul bailor si bucatariilor. De-asemenea, este foarte important daca aveti ca si informatie nivelul fierului si manganului. Pentru recomandarea dedurizatorului, va trimit un email dar cu mentiunea ca el trebuie dimensionat asa cum spuneam mai sus. Toate cele bune!

 2. ionut zice:

  Din multitudinea de societati comerciale care vand aceste aparate este foarte greu sa te decizi !
  Cam asa am patit si eu ! Am luat legatura cu Domnul a carui blog ii apartine si dupa cateva discutii m-am hotarat. Se vede intradevar ca stie despre ce scrie, iar daca ceva ia scapat mi-a facut legatura cu altcineva .
  Este foarte greu sa te decizi , mai ales cand aceste aparate au niste preturi colosale !
  Nu stiu cum s-a infiintat acest blog si pentru ce , dar cred ca daca ar avea mai multi vizitatori am putea sa descoperim ceea ce alti tehnicieni de pe la firmele de vanzari nu au stiu sa imi explice.
  De exemplu din acest blog am aflat ca la o regenerare a apei( dedurizator) se comsuma in jur de 100 l apa care se arunca la canalizare ! ….S-au ca la osmoza inversa cam 5 litrii din 10 se duc la fel in canalizare… Sunt multe pe care vanzatorii nu le spun ….sau cel putin nu toti !
  Stiati ca apa rezultata din dedurizator nu este bine sa o arunci in fosa septica , deoarece omoara bacteriile care traiesc acolo ?
  Oricum foarte bun blogul….si sper sa ajute si alte persoane …

  • MOLECULA H2O zice:

   Va multumesc pentru cuvintele de apreciere.

   Voi scrie multe alte articole despre filtrarea si tratarea apei si voi aduce in atentie multe aspecte pe care comerciantii se feresc sa le spuna. Mai este un aspect aici, foarte multi din ei nici macar nu stiu prea multe despre echipamentul pe care-l vand si-l promoveaza.

   Ma bucur ca v-am putut ajuta. Toate cele bune!

  • Calancea31 zice:

   Este foarte bine cã sunt bacterii in fosa septica.Pentru cã transforma rahatul.Doar nu vrei sa ramina rahat mereu.Oricum detergentul de la masina de spalat omoara toate bacteriile.

 3. Pingback: CUM POT VERIFICA DURITATEA APEI? | MOLECULA H2O

 4. Anastasiu zice:

  Va rog sa ma ajutati sa aleg un dedurizator pt. consumul curent a doua persoane. Ce caracteristici si in ce interval de valori trebuie sa urmareasc ? Putul este forat la 50 m si nu am analizat apa.
  Va multumesc,
  Iulian

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara,

   Pentru a va ajuta am nevoie de duritatea apei. Daca nu aveti sau nu vreti sa faceti, imi puteti furniza 500 ml apa pentru a determina eu duritatea apei. In functie de acest aspect va pot recomanda un model de dedurizator. Puteti lua legatura cu mine prin moleculahoh@gmail.com

   Toate cele bune!

 5. violeta munteanu zice:

  Buna seara,va rog sa ma consiliati intr-o problema:am un autoclav care funtioneaza cu apa de la retea si ma confrunt cu blocarea pompei de vid;tehnicianul care imi asigura servisul a constatat urme de calcar la nivelul pompei concuzionand ca acesta ar cauza blocajul.;va rog sa ma sfatuiti daca un sistem de dedurizare este necesar in acest caz si cum pot rezolva acestneajuns.Va multumesc!

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara,

   Clar este nenesar, minim un sistem de dedurizare si o filtrare fina. Autoclavele sunt sensibile la apa de alimentare. Trebuie sa fie de cea mai buna calitate aceasta apa. Mai mult de atat, apa pentru autoclave trebuie sa fie demineralizata, ceea ce se obtine cu echipamente industriale de tip RO. Am sa va explic pe email mai mult. Ca sa concluzionez, va trebuie minim filtrare fina si dedurizare. Ideal, apa se va trata cu echipament indudstrial de tip RO. Pentru o oferta va rog sa-mi scrieti pe moleculahoh@gmail.com

 6. Costache Gheorghe zice:

  Buna ziua.
  Care este echivalenta unitatii de masura pentru debit bv/h in mc/h? ( spre rusinea mea nu am gasit nimic).
  Cu stima, Costache.

  • MOLECULA H2O zice:

   Depinde despre ce debit vorbim, mediu sau maxim. Difera! Pentru mai multe informatii, va rog sa ma contactati prin email: moleculahoh@gmaill.com, sa-mi spuneti despre ce aplicatie este vorba, duritate, debite necesare si va recomand exact ce anume aveti nevoie pentru ca statia de dedurizare sa functioneze la parametrii optimi.

   Toate cele bune!

 7. Gheorghe daniel zice:

  Buna ziua,
  am citit postul dumneavoastra despre statia de dedurizare insa am o nelamurire.
  Am inteles ca apa in urma procesului de dedurizare nu este potabila?
  Cat de toxica poate fi?
  Nu am gasit nimic clar, as avea rugamintea sa ma ajutati si pe mine cu aceasta nelamurire.

  Stima Daniel Gheorghe.

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   – apa in urma procesului de dedurizare este doar „dedurizata”. Cu alte cuvinte, daca statia de dedurizare apa era nepotabila, ramane in continuare nepotabila;
   – apa in urma dedurizarii, nu este toxica, nu are de ce sa fie toxica;
   – in urma procesului de dedurizare, se face un schimb ionic, sarurile de calciu si magneziu sunt oprite pe rasina din dedurizator, in schimb, in apa ajunge sodiu (sare). Probabil ca de acest lucru ati auzit dvs. Sodiul nu ete toxic pentru ca este de fapt sare. Dar, apa poate deveni nepotabila in urma acestui proces din cauza ca in ea ajunge acest sodiu. In unele cazuri, sodiul adaugat se incadreaza in limitele stasului de apa potabila. In alte cazuri, nu se incadreaza si din acest punct de vedere, apa devine nepotabila. Nivelul maxim reglementat de sodiu din apa este de 200 mg/l (lege nr. 311 din 28 Iunie 2014 pentru modificarea si completarea legii nr. 4208/2002 privind calitatea apei potabile).
   – In USA si in alte tari, oriunde se instaleaza o statie de dedurizare, se recomanda clientului un filtru cu osmoza inversa la bucatarie. In acest fel, sodiul va fi eliminat din apa.

   Am raspuns la intrebarea dvs.?

   Toate cele bune!

 8. Bogdan zice:

  Buna ziua,

  Doresc sa achizitionez o statie de dedurizare pt o casa cu 4 persoane, instalata langa hidrofor in fosa hidrofor situat in afara casei. Temperaturile in fosa hidrofor nu scad niciodata sub 5-6 C, si vara nu depasesc 20-25 C. Presiunea de lucru se incadreaza in 1.8 – 2.8 bari,
  Am masurat duritatea apei cu un set de masura pt acvarii, si mi-a indicat 20-22 grade germane.
  As dori sa stiu ce statie / statii de dedurizare imi recomandati, atat ca si capacitate, cat si ca tehnologie de regenerare.
  Va multumesc

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   As dori sa stiu numarul de persoane din casa si numarul de bai si bucatarii. Daca aveti cu ce sa masurati, verificati si nivelul fierului si manganului.

   Toate cele bune!

   • Bogdan zice:

    Buna ziua,

    Sunt 4 persoane in casa, 2 bai si 1 bucatarie.
    Nivelul de Fe si Mn nu am cu ce le masura din pacate, daca imi puteti recomanda de unde pot achizitiona un tester pt uz personal (eu am gasit doar profesionale de la 100 de utilizari in sus si pret pe masura).

    Multumesc

   • MOLECULA H2O zice:

    Din pacate pentru teste fier si mangan nu cred ca veti gasi decat asa cum ati gasit deja. Apa lasa urme rosiatice pe vesela, chiuveta, cada?

    Am sa va trimit mai tarziu, prin email o recomandare pentru statie de dedurizare dar si pentru filtru de sedimente. Este foarte important sa aveti si un filtru bun de mizerie, mal, nisip.

    Toate cele bune!

 9. Bogdan zice:

  Buna ziua,

  Singurele depuneri solide care se observa sunt cele albe de calcar, pe chiuvete, tacamuri, pahare. Nu am urme sau depuneri rosietice dure nicaieri.
  In filtrele de dupa hidrofor depunerile sunt 100% un mal rosietic, consistenta lutoasa, nu am observat nici o urma de nisip. Necesita spalarea cu jet de apa la 3-4 luni pt indepartarea malului respectiv.

  Va multumesc.

 10. matei sorina zice:

  buna ziua
  ma intereseaza ce trebuie sa cumpar pentru a putea folosi apa din fantana
  in urma analizei de acum 7 ani, a iesit ca ar fi nitriti, ne aflam intr un fost camp unde se facea agricultura
  nu se mai planteaza in zona de mai bine de 10 ani

  apa e f dura , vad ca ramane pe pahar pete albe

  im rest am inteles ca era undeva pe scara 8, dar nu mai stiu sigur

  suntem 4 persoane, 3 bai, i bucatarie
  ce ne recomandati?
  multumesc

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Informatiile furnizate de dvs. nu sunt suficiente pentru a va indica ce anume va este necesar ca sa obtineti apa potabila. Trebuie sa cunosc exact parametrii apei ci nu doar „avem nitrit in apa” si „apa este foarte dura, pe scara 8”. Asa se procedeaza atunci cand apa este din sursa necunoscuta/necontrolata de o regie de apa. Daca aveti un buletin de analiza, mi-l puteti trimite prin: moleculahoh@gmail.com. Daca nu aveti, din pacate nu va pot indruma.

   Toate cele bune!

 11. Liviu zice:

  Buna ziua,
  Am facut la DSP Brasov analiza chimica a apei potabile care provine de la reteaua publica de alimentare cu apa a orasului Brasov si rezultatul in ceea ce priveste duritatea apei la locul de consum este de 16,62 grade germane.
  In acest loc de consum, doresc sa montez o centrala termica si boiler 200 litri pentru o casa in care vor locui 4 persoane si in care exista 1 bucatarie, 4 bai + 1 ocazionala (in zona de relaxare oaspeti).
  Invariabil, firmele care mi-au ofertat echipamentele necesare incalzirii si prepararii apei calde menajere mi-au propus doar un filtru cu polifosfat sau dedurizator polifosfat.
  Vom folosi masina de spalat rufe, de spalat vase, ca sa nu mai vorbim de instalatia termica, centrala termica si boilerul.
  Credeti ca este suficient acest filtru cu polifosfat pentru dedurizarea apei?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Liviu

 12. Dana Slincu zice:

  Buna seara!
  As dori sfatul dv. in legatura cu o statie de dedurizare a apei+ filtru cu osmoza inversa. In casa locuim 4 persoane: exista 2 bai si o bucatarie (tineti cont de masina de spalat vase si de masina de spalat rufe). Apa provine dintr-o fantana. Acum 1 an am facut analiza apei si am primit urmatoarele valori: ph=7,12 , conductivitate=1586 s/cm ( apa are saruri), cloruri=83,35mg/l, NH4<0,0128mg/l, NO2<0,01mg/l, NO3=290,85mg/l (LMA=50mg/l !!!).

  Va multumesc!

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Din pacate, in cazul dvs., doar un sistem de filtrare cu osmoza inversa nu va aduce in limita de potabilizare, NO3. Va este necesara si o statie de eliminare NO3 instalata pe toata casa, dupa care osmoza inversa la bucatarie. As mai vrea sa stiu daca exista bacterii in apa, ce tip si ce cantitate. Toate aceste aspecte au legatura cu alegerea corecta a filtrelor si a sistemelor de tratare.

   In privinta statiei de dedruizare, as vrea sa stiu duritatea apei, cat si nivelul fierului si manganului. Cel mai bine este sa-mi trimiteti prin emai moleculahoh@gmail.com, buletinul de analiza.

   Toate cele bune!

 13. Buna ziua!
  Ma intereseaza achizitionarea si montajul unei statii de dedurizare. In conditiile urmatoare: sursa de apa=reteaua orasului, casa cu doua bai si o bucatarie, 4 persoane, posibilitate unica de amplasare in beciul casei ( cu aproximativ 2m sun nivelul canalizarii).
  Lebada Vasile, Oras Roman, Jud neamt; tel: …………..
  email: ……………..
  As aprecia un raspuns in timp util.
  Multumesc. Cu stima!

 14. dan alexandru zice:

  Buna ziua!
  Vreau sa achizitionez o statie de dedurizare si nu stiu s-o aleg. Oferta de piata este variata, intre 2000 lei si 4500 lei pentru o instalatie. Familie 2 adulti si 2 copii, 2 bai, o bucatarie, un consum mediu de 20 mc/luna. Am facut analize la apa si are 25 gr.germane, nitriti, nitrati si fier nu are.

 15. poloboc silviu zice:

  Buna ziua!
  Vreau sa achizitionez o statie de dedurizare si nu stiu s-o aleg. Familie 2 adulti si 2 copii, 1 bai, o bucatarie, un consum mediu de 20 mc/luna. Am facut un test si apa are peste 20 gr.germane, mentionez ca este din fantana din curte. Ce tip de dedurizator reomandati, ce parere aveti despre ……?, volumul rasinii cationice este important?, ma intereseaza in special eliminarea depunerilor albicioase de pe cabina dus robineti etc

 16. Constantin zice:

  Buna ziua. Intentionez sa achizitionez un dedurizator, apa mea are duritate de 45 grade germane. V-am trimis un mail cu detalii despre apa si consumatori. As aprecia o recomandare.

 17. niculaescu marian zice:

  Buna ziua.m ar interesa si pe mine un dedurizator.suntem 4 pers. Locuri de consum 2 bai bucatarie boiler masina spalat bucatarie.pot sa va trimit si buletinul deanalize

 18. radu zice:

  buna ziua.m-ar interesa si pe mine montarea unei statii de dedurizare.locuiesc in giurgiu,la casa.consumul de apa este de aproximativ 25-30 mc/luna.montajul trebuie sa-l fac in subsolul casei,sub nivelul canalizarii.(pentru centrala cu condensatie pe care o detin, am rezolvat aceasta problema cu ajutorul unui butoi in care am bagat o pompa ce elimina apa in canalizare o data pe saptamana-nu stiu daca rezista pompa si la apa sarata).m-ar interesa o statie mai mare,care sa faca regenerare mai rar.apa este de la reteaua orasului.cat este de necesar filtrul de osmoza inversa de la bucatarie?va multumesc anticipat

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   O statie mai mare de dedurizare va avea o regenerare mai rara dar va elimina mai multa apa la canalizare la fiecare regenerare, deoarece este mai mare. Mai mult ca sigur ca nu va elimina apa la fel de mult ca statia de dedurizare mica (pe care o aveti) dar mare diferente nu veti observa. Deci, nu consider oportun sa schimbati statia de dedurizare doar pentru acest motiv. Cu privire la osmoza inversa, consider ca este necesare, deoarece statia de dedurizare introduce in apa sodiu. Nu stiu daca sodiul introdus este peste limita maxima admisa, acest astept se poate verficat doar printr-un buletin de analiza. In locul dvs. mi-as instala o osmoza inversa la bucatarie cu un filtru bun de remineralizare. Daca doriti indrumare pentru echipamente, va astept cu iun email catre moleculahoh@gmail.com.
   Toate cele bune!

 19. corneliu vasile zice:

  Buna ziua !
  Puteti sa spuneti ceva despre dedurizatoarele electro magnetice? Daca ajuta sa nu se mai depuna calcar si rugina pe schimbatorul de caldura de la centrala termica. Multumesc!

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara,

   Am recomandat asa ceva multor oameni (aparat anticalcar sau sistem, anticalcar electromagnetic) si chiar utilizez in industrie. Va pot spune va functioneaza, DAR:

   – trebuie tinut cont de duritatea apei in alegerea aparatului anticalcar (unele au semnal mai slab altele mai puternic)
   – trebuie tinut cont de debit si de diametrul conductei
   – mai sunt ceva secrete in instalare pe care nu le pot spune (conteaza foarte mult cum este instalat).

   Daca doriti, imi scrieti catre moleculahoh@gmail.com si va voi cafe o recomandare exacta de aparat necesar, cu:

   – numar de bai si bucatarii
   – numar de persoane
   – diametru conducta
   – material conducta

   Pentru eliminarea ruginei, va recomanda un filtru de sedimente de mare capacitate cu grad mic de filtrare. Rugina trebuie eliminata prin filtrare si nu prin aparat anticalcar elecromagnetic.

   Toate cele bune!

 20. radu zice:

  Buna seara
  Ma izbesc de aceleasi probleme ca multi altii,care v-au vizitat si v-au pus intrebari.Poate aveti timp sa-mi lamuriti citeva intrebari.Vreau sa cumpar un sistem de dedurizare si nu stiu ce oferte multe nelamuriri pe masura.Am doua bai si o bucatarie, 4-5 personae,iar testul de duritate a iesit de 15,17grade germane,permanganat 0,57.Va nultumesc.Multa sanatate

 21. Bastic Eugen zice:

  Buna ziua, Ma intereseaza un dedurizator la o scara de bloc cu 12 apartamente si locatari 35 duritarea apei este de 25 grade G. Blocul este alimentat printrun put forat la 50 m adancime,presiunea apei este de 5,5.

 22. Traian zice:

  Buna ziua.
  Felicitari pentru site-ul foarte interesant in domeniu.
  Ce model de statie imi puteti recomanda pentru o familie de 3 persoane, 2 bai, 1 bucatarie, apa cu duritate totala 41 grade (G), continut de Fe 60 micrograme/l ?
  Multumesc.

 23. costy zice:

  Buna seara.Ma intereseaza un dedurizator pentru o vila cu 2 apartamente si o garsoniera.Va multumesc.

 24. Costy zice:

  Buna seara.Ma intereseaza un dedurizator la o vila cu 2 apartamente si o garsoniera.Va multumesc.

 25. Costy zice:

  Buna seara.Ma intereseaza un dedurizator pentru o vils cu 2apartamente si o garsoniera.Va multumesc

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara,

   Va rog sa-mi trimiteti prin email urmatoarele informatii:
   1. numar de bai si bucatarii
   2. numar de locuitori
   3. duritatea apei sau buletin de analiza a apei, daca aveti.

   Toate cele bune!

 26. Virgiliu zice:

  Buna ziua, ma intereseaza un dedurizator pt o casa cu 1 bucatarie, 3 bai, 3 persoane, alimentare put , duritate apa 28 grade germane. Continutul de fier nu il am masurat. Rog o recomandare ce anume sa caut deoarece ce am acum nu mai functioneaza. Multumesc

 27. Constanțin Sebastian zice:

  Vă rog sa-mi acordați sprijin în alegerea unei stații de dedurizare (marca, model etc.) inclusiv filtrele necesare, eventual de unde o pot achizitiona/ monta/ realiza testele aferente calității apei etc.
  Menționez ca este vorba de un imobil, la curte (Bragadiru) cu puț, forat la 12 metri, 2 adulți și 1 copil.
  Mulțumesc ptr sprijin !

 28. Constantin zice:

  Buna ziua .
  Sant in cautare de un dedurizaror:
  Am forat ofantana(Put)la o adancime de 10-15 m.
  Duritatea nu o cunosc, consum cam 150l –200l zilnic.
  Apa dupa un interval de 3-4 ore devine inchisa la culoare si se depune ceva la fundul galeti culoare galben inchis .
  Vreau sa achizionez o statie cu montaj cu teste de duritate si sfaturi unde sa o montez .
  Am facut un camin de 120x120cm cu inaltime de 90cmlinga fantana cu capac de 700x500cm unde am montat hidrofor.Daca montez o statie unde duc scurgerea ca e in curte putul si pana la Hasna e cam 30-40m.Astept sfatul dum. cum procedez .Multumesc !

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Este indicat sa efectuati un buletin de analiza a apei care sa contina obligatoriu: duritate, fier, mangan. Posibil sa aveti ceva fier in apa din cauza acelor depuneri de culoare galben inchis. O statie de dedurizare este sensibila la fier si mangan, dupa anumite valori. Dupa ce aveti buletinul de analiza a apei, puteti sa mi-l trimiteti prin email: moleculahoh@gmail.com.

   Toate cele bune!

  • MOLECULA H2O zice:

   Inca un lucru, scurgerea este o problema pentru multe persoane ce vor sa instalare un dedurizator. Eu nu pot rezolva aceasta problema si nu exista „solutii magice” in acest sens. Exista urmatoarele variante:
   – teava trasa de la dedurizator in fosa, ingropata sub limita de inghet;
   – sistem de drenaj in pamant cu conditia ca pamantul sa absoarba apa;
   – renuntarea la dedurizatorul clasic si alegerea unei tehnologii de conditionare a apei dure: aparate anticalcar; dedurizator / decalcificator TAC (Template Assisted Crystallization)

   La ultimul punct mentionez:
   – in cazul aparatelor anticalcar este foarte important pentru o functionare buna si cu rezultate, sa se aleaga corect aparatul in functie de duritate apei si de debit. Modul in care se va face instalarea este foarte important;
   – in cazul tehnologiei de conditionare TAC este foarte importanta alegerea in functie de calitate apei si de debit. Si modul in care se va face instalarea are relevanta in functionare;
   – va sfatuiesc ca in ambele cazuri sa alegeti un furnizor care are produse de diferite puteri si dimensiuni, si va poate consilia cu privire la instalarea corecta.
   Toate cele bune!

 29. Mititelu zice:

  Buna seara. Locuiesc la casa am fantana proprie si sa fac calcul cam cata apa consum zilnic (litri) sincer cam este greu sa calculez. Suntem o familie normala cu 2 copii si nevoi casnice normale fara fite fara gradina ” este alimentata pe direct” . Cam ce dedurizator recomandati in situatia mea. Va multumesc mult!!

 30. Gabi G zice:

  Buna ziua,
  Foarte interesant si util blogul dvs mai ales pentru faptul ca furnizati niste informatii pe care nu le gasim in alta parte iar vanzatorii nu le spun pentru ca ii intereseaza doar sa-si vanda produsele. Am cumparat un dedurizator electromagnetic dar rezultatele sunt insesizabile spre deloc ceea ce ma face sa cred ca defapt acest aparat nu face nimic altceva decat sa consume curent.
  Am incercat sa-mi autodimensionez o statie de dedurizare dar mi-am dat seama ca nu este atat de simplu pe cat pare dupa care am gasit blogul dvs.
  Pe scurt ma intereseaza o statie de dedurizare pentru o casa cu 1 bucatarie, 3 bai, 3 persoane, alimentarea cu apa este dintr-un put sapat la 30m. Din pacate nu am analiza apei.
  Asi vrea ca solutia propusa sa fie completa adica inclusiv instalare si punere in functiune.
  Va multumesc,
  Gabi G.

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Aparatele elecromagnetice functioneaza dar depinde de unde l-ati cumparat, ce putere are aparatul (pentru ca exista mai multe dimensiuni), cum a fost instalat. Deci, pentru o functionare corecta, exista mai multe criterii. Sunt doar curios sa-mi scrieti prin email, ce brand ati cumparat si de unde. Personal, am feedback de la persoane catre care am recomandat un anumit brand de aparat electromagnetic, ca sunt multumumiti si ca functioneaza…

   Pentru statia de dedurizare: am nevoie de: duritatea apei, nivelul fierului si manganului. Dupa ce aveti aceste informatii, puteti reveni cu ele direct catre email-ul: moleculahoh@gmail.com

   Toate cele bune!

 31. Gabi G zice:

  Buna ziua,
  Am postat un comentariu pe acesta pagina dar nu il regsesc aici si nici nu am primit vreun raspuns pe email.
  Este vreo problema cu acea postare?
  Multumesc,
  Gabi G

 32. Florin zice:

  Buna ziua, duplex Balotesti (Ilfov), 10 persoane, apa din reteaua publica. Am nevoie de o statie dedurizare pe masaura. Filtru de osmoza este necesar doar ptr a bea apa? Sau sodiul poate afecta si instalatiile (centrala, masina spalat, conducte, etc)
  Va rog sa-mi recomandati pe email.
  Toate cele bune,
  Florin

 33. Niculescu Mihai zice:

  Buna ziua,
  Doresc sa fiu scurt pe cat posibil,nu vreau sa fac reclama la vreo firma sau produs.Am sa atasez in link catre o poza si as dori sa ma ajutati daca stiti care este codul(parola) de service al acestei (poate ati mai lucrat cu asa ceva). Am contactat firma de unde am cumparat echipamentul dar se pare ca nu vor sa mi-l dea ,lucru care mi se pare anormal in conditiile in care am declarant ca renunt la garantie,in fine,iata linkul.

  Multumesc anticipat,
  Mihai Niculescu

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Din pacate nu stiu care este acest „cod de service” Din ce inteleg, pentru a intra in setari, este nevoie de un PIN? Aceasta valva este made in China. In cazul in care cunoasteti engleza, va pot furniza in privat site-ul producatorului din China. Oricum, nu este normal sa nu va dea acces la setarile din valva. Pentru acest lucru, cred ca puteti merge la protectia consumatorului. In privat: moleculahoh@gmail. as vrea sa stiu cine este aceasta firma, ca sa pot recomanda cititorilor blogului sa se fereasca de ea.

   Toate cele bune!

 34. niculae emil zice:

  Buna ziua pentru o familie cu patru persoane si o apa foarte dura cam ce recomandare de parametrii si model puteti sa-mi faceti? Va multumesc!

 35. Dragos Ghiban zice:

  Buna ziua,
  V-am trimis pe email solicitarea mea cu ipotezele necesare unei recomandari.
  Astept un email.
  Multumesc.

 36. Otil Dorin zice:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati daca se poate cu o recomandare de filtru ( pentru a face apapotabila) si dedurizator, pentru un foraj propriu de 10m adancime, pentru o casa cu 2 bai, o bucatarie si 3 persoane. Va multumesc.

  Parametrii determinati
  Conductivitate 1421 µs/cm
  pH 6,60 Unit.pH
  Turbiditate 0,21
  Culoare 1 mgPt/l Accept.
  Indice de permanganat 0,40 mgO2/l
  Amoniu 0,010 mgNH4+/l
  Nitrati 202,8 mgNO3-/l
  Nitriti 0,142 mgNO2-/l
  Fier total 0,003 mg/l
  Cloruri 95,10 mg Cl-/l
  Duritate totală 35,63 º d
  Mangan 0,645 mg/l

 37. Gabriel zice:

  Buna seara, ce tip(uri) de dedurizator mi-ati recomanda pentru o casa cu 2 bai si o bucatarie, 3 persoane si duritatea apei 27 gr. (germane, presupun – desi unii comercianti vorbesc de gr. franceze) ? Mai precizez ca dedurizatorul se va instala intr-un mic beci de langa casa, unde este si pompa de apa, asadar in conditii de relativa umezeala (desi avem in plan sa izolam cat de cat spatiul respectiv).

 38. Laurentiu Barbu zice:

  Buna ziua,
  Am rugamintea sa imi recomandati o statie de dedurizare a apei pentru 3 persoane, o baie si o bucatarie. Mentionez ca apa pe care o voi folosi provine de la reteaua comunei dintr-un put forat cu adancime de aprox. 88 metri.
  In urma analizei apei au rezultat urmatoarele valori: Ph 7.0, NH4 0.34 mg/l, NO2 0.109 mg/l, NO3 16.2 mg/l, Cloruri 85.2 mg/l, Oxidabilitate 3.7 mgO2/l, Clor. Rezid. 0.45 mg/l, Turbiditate 4.08 NTU, Duritate gr. Germ 26.2, CA 68.8 mg/l, MG 71.78 mg/l, FE -, MN -, Clor total 0.9 mg/l.
  Multumesc!

 39. Radu zice:

  Buna ziua. As dori un sfat pentru o instalați de dedurizare,model și o firma care le comercializează. Menționez ca locuiesc la casa in orașul Giurgiu, m-a alimentez de la rețeaua de apa a orașului , am un consum mediu de 25 m3/luna, iar la analiza apei a rezultat o duritate de 17,95 grade germane. As dori o instalație mai performanta , care sa aibă costuri de întreținere cât mai mici, chiar dacă investiția inițială va fi mai mare. Va mulțumesc anticipat

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Aveti deja raspuns la acest email.

   Toate cele bune!

   • radu zice:

    buna seara .imi cer scuze ca va deranjez din nou,dar as dori daca se poate un sfat concret referitor la un produs(farabrandvarog,farabrandvarog,sau alte produse),si de asemenea o dimensionare aproximativa a instalatiei,avand in vedere ca mi-au fost recomandate instalatii de la 20 kg de rasina pana la 50 kg.va multumesc anticipat.daca ma-ti putea ajuta cu acest sfat pana marti cand trebuie sa iau o decizie

   • MOLECULA H2O zice:

    Buna ziua,

    Eu v-am raspuns deja prun email Verificati emailul, inclusiv in spam, cine stie poate a ajuns acolo.

    Toate cele bune!

 40. Silviu Chitoiu zice:

  Va rog o recomandare în alegerea unei stații de dedurizare (marca, model, etc.) pentru un imobil la curte cu doua bai si o bucatarie. Suntem 3 persoane unde consumul lunar este de pana in 15 mc iar duritatea totala a apei extrase din put este de 24.7 gr germane.
  Multumesc

 41. Vladimir zice:

  Buna ziua, se poate va rog sa imi oferiti o parere referitor la o statie de dedurizare? Eventual modelul si firma de la care se poate achizitiona. Sunt din Dumbravita, Timis (langa Timisoara), alimentare de la reteaua comunei, familie cu 4 persoane, 2 bai, o bucatarie. Incerc sa gasesc o statie de dedurizare care sa reziste in timp si care sa nu creeze probleme de debit. Comuna are oricum pe perioada verii probleme cu debitul apei.Va multumesc
  Analizele apei : Ph-7,75; TURBIDITATE-0,1; CONDUCTIVITATE-700; AMONIU-0,2NITRITI-0,01; NITRATI-5,95; CLORURI-14,2; DURITATE TOT gr germane-7,8; FIER-10; MANGAN-100; OXIDABILITATE-0,869

 42. Ionut Liviu zice:

  Buna ziua,
  Va rog sa imi recomandati doua statii de dedurizare pentru o locuinta de 5 persoane: exista un bransament pentru masina de spalat, grup sanitar, dus si cada; al doilea bransament pentru centrala termica, incalzire in pardoseala 200mp, bucatarie, grup sanitar, dus si cada. Analiza apei 21grade germane, pH 7,41.

 43. Ionescu Liviu zice:

  Buna ziua
  Va rog sa-mi recomandati o statie de dedurizare,dimensionata pt.o locuinta cu o baie,o bucatarie,2 persoane.Apa este din fantana,cu duritate de 70 grade germane si nu are depuneri vizibile de fier.

 44. voinea catalin gabriel zice:

  Buna seara
  In primul rand vreau sa va felicit pentru ce faceti si spuneti aici,este un blog foarte folositor pentru cei care cauta un dedurizator si nu numai.Ma uit de ceva vreme dupa un dedurizator pentru o locuinta cu 3 membri 2adulti si un copil si avand 2 bai una de serviciu la parter si una mai mare la etaj si o bucatarie la parter.Stam in locuinta respectiva de aproximativ 2 ani si am observat de-a lungul timpului ca apa este foarte dura si incet incet bateriile chiuvetelor se umplu de calcar,drep urmare m-a dus cu gandul ca si centrala pe gaz si masina de spalat or sa aiba de suferit in timp.
  Va rog sa mi recomandati un dedurizator care sa fie dimensionat pentru toata casa(locul in care o sa fie montat este un beci unde este umiditate destul de mare alaturi de hidrofor).Apa se trage dintr-un put cu o adancime de 3 metri panza freatica fiind foarte aproape.

 45. Calin zice:

  Buna,

  Se poate va rog sa imi recomandati si mie un dedurizator pentru foraj de 50 m. Pe analiza apei, suma de calciu si magneziu este de 6.72 mmoli/l / 37.7 grade germane – asta in caz in care se poate reduce in asa fel incat apa sa ramana potabila.

  Sunt 4 membri (2 adulti si 2 copii), 2 bai, si cel mai mare consum pe care l-am avut a fost de 12mc.

  Multumesc
  Calin Bostan

 46. Chende Viorel zice:

  Buna ziua,
  va rog sa-mi recomandati o statie pentru dedurizarea apei in conditiile in care este nevoie de 300 litri apa zilnic, unde duritatea este de 58,6 gr G, fierul in jur de 10 si manganul 86.
  am citit despre sistemul de regenerare electronic-volumetri proportional si suna interesant,
  cineva imi recomandase ceva de ultima ora cu acest sitem implementat dar mult mai sofisticat, zicea de bazinul cu saramura ca apa ar scalda numai 20% din sare si ca regenerarea se face automat in functie de solicitarea statiei (un soi de adaptare parametrica).
  cand am intrebat despre cartusul cu rasina a spus ca producatorul nu specifica asta dar am fost asigurat de o garantie full pe o perioada de 6 ani.
  pretul mi s-a parut cam piperat, undeva in jur de 5000 lei, dar astept si alte variante
  va multumesc

 47. DOREATA STEFAN zice:

  Se poate va rog sa imi recomandati si mie un dedurizator pentru foraj de 50 m. aAnaliza apei este: Turbiditate 0,76 NTU
  pH 6,97unit pH
  Cloruri 124,8 mg/l
  indice de permanganat 2,45 mgO2/l
  Amoniu 0,055mg/l
  Nitriti(Azotiti) 0,010 mg/l
  Nitrati(Azotati) 27,46 mg/l
  Conductivitate 1584 us/cm
  DURITATE 38,21 grade germane – asta in caz in care se poate reduce in asa fel incat apa sa ramana potabila.

  Sunt 4 membri (2 adulti si 2 copii), 2 bai.

  Multumesc
  Doreata Stefan

 48. DOREATA STEFAN zice:

  Scuze este o fantana de 10 m adancime.

 49. Stefan zice:

  Buna,

  Fiind in cautarea statiei de dedurizare potrivita pentru familia mea am dat peste acest site care este foarte informativ. Felicitari pentru realizarea lui si pentru disponibilitatea de a ajuta pe cei aflati in cautare de solutii pentru tratarea apei.
  Am studiat caracteristicile mai multor statii de dedurizare fara sa reusesc sa ajung la o concluzie. Unul din aspectele pe care nu le inteleg este relatia dintre duritatea apei ce trebuie tratata si tipul de statie necesar. V-as ruga daca se poate sa explicati la ce anume ar trebui sa ne uitam cand alegem o statie pentru o anumita duritate. De asemenea v-as fi recunoscator daca ati putea sa-mi faceti si mie o recomandare de statie pentru urmatoarele date: familie 4 persoane, 2 bai, 1 bucatarie, 1 camera tehnica (masina de spalat rufe e unicul consumator aici), apa din reteaua publica la care suntem racordati are o duritate de 27 grade germane, despre alte caracteristici fizico-chimice ale apei nu am informatii. As prefera o statie la care regenerarea se face dupa atingerea volumului maxim la o ora selectata.

  Va multumesc anticipat!

  Stefan

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara,

   Exista o corelare intre duritate si marimea statiei, inclusiv o corelare intre consumul de apa estimat (numar de persoane) si marimea dedurizaotrului, inclusiv o corelare cu debitul necesar la care dedurizatorul trebuie sa functioneze. V-am trimit prin email, modelul de dedurizator potrivit pentru dvs.

   Toate cele bune!

 50. Teo zice:

  Buna seara

  Am transmis astazi un email spre dumneavoastra , o problema legata de duritatea apei si concentratia de nitrati. Sper ca ma puteti ajuta in acesta problema .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s