CE ESTE CARBUNELE ACTIVAT SI DE CE SE FOLOSESTE IN FILTRELE DE APA?

Ce informatii vei gasi in acest post:

1. Ce elimina carbunele activat;
2. Ce este totusi cabunele activat?
3. Ce fel de carbune activ exista?
4. Conditii de lucru pentru carbune activat in tratarea apei
5. Utilizarea carbunelui activat in tratarea apei
6. Durata de utilizare a carbunelui activat, in tratarea apei
7. Pericole in utilizarea carbunelui activat

Imagine

1. Carbunele activat este “minunea” care elimina din apa foarte multi contaminanti, derivati, agenti de dezinfectie chimici, precum:

Culoare, miros si gust neplacut, Turbiditate, Clor liber, Trihalometani (THMs), Cloroform, Insecticide, Ierbicide, Hidrocarburi aromatice polinucleare (PNAs), Bifenoli policlorinati (PCBs), Substante organice volatile (VOCs), Tricloretilena, Tricloretan, Benzen, si sute de alti contaminanti ce pot fi prezenti in apa.

Ar trebui spus ca putem pune egal intre cele doua expresii utilizate:

Carbune activat = carbune activ. Veti gasi ambele utilizari atunci cand se vorbeste de carbune activat.

2. Ce este totusi carbunele activat?

Carbunele activat este un sorbent microporos cu o suprafata foarte mare de adbsorbtie care poate atinge in unele cazuri chiar si 1500mp/gram. Carbunele activat se produce din orice material organic cu continut ridicat de crabon: carbune, lemn, turba, coji de nuca de cocos. Carbunele granular activat este cel mai frecvent produs prin macinarea materiei prime, adaugandu-se un liant adecvat pentru a oferi duritate si forma dorita.

Activarea carbunelui se face astfel:

– este un proces complet prin care materia prima este expusa la temperaturi cuprinse intre 600 – 900 grade C, in absenta oxigenului, de obicei intr-o atmosfera interna cum gaze, cum ar fi azot sau argon ; materialul rezultat in urma acestui proces este expus intr-o atmosfera de oxigen cu abur si la o temperatura in intrevalul 600 – 1200 grade C.

3. Ce fel de carbune activ exista? 

a. Carbune granular activat – cu utilizare in mod special pentru apa si pentru eliminarea contaminatilor, derivatilor, sau agentilor de dezinfectie introdusi in apa (de exemplu clorul sau ozonul);

Aspectul carbunelui granular activat este cam asa:

Imagine

b. Carbune activat format – se foloseste in general pentru curatarea aerului, elininarea halogenilor, diluantilor, la aparatele pentru aer contitionat, la mastile de gaz, pentru filtre de tigari, controlul nivelului C2O in cazul depozitarii fructelor si pentru multe altele;

Aspectul este acesta:

Imagine

c. Carbune activat impregnat – se utilizeaza in special pentru curatarea gazelor si a aerului.

Aspect carbune activ impregnat:

Imagine

d. Carbune activat pulbere – utlilizare in mod special in industria chimica si alimentara, eliminarea dioxinelor, curatarea metalelor prime si multe altele.

Aspect carbune activ pulbere:

Imagine

e. Carbune activat bloc – se foloseste ca si carbunele activ granular, in special pentru filtrarea apei si pentru eliminarea contaminantilor acesteia In plus poate filtra si sedimente destul de fine, in general undeva la 5 microni dar depinde de produs. Mai jos sunt doua imagini cu mai multe tipuri de filtre din carbon bloc:

Imagine      Imagine

f. Carbune activat medicinal – carbunele activat a devenit tratamentul de preferinta in medicina pentru tratarea intoxicatiilor sau supradozelor după ingestia orala, chiar în detrimentul unor metode mai vechi ca spalarea sau pomparea stomacului.

Aspect carbune activ medicinal:

Imagine

4. Conditii de lucru pentru carbune activat in tratarea apei:

– apa care se va filtra cu carbune activ nu are voie sa nu contina uleiuri sau suspensii;
– apa care se va filtra cu carbune activ nu trebuie sa contina fier si turbiditate si asta pentru pentru o durata cat mai lunga de functionare.

Mai sunt si alte condiitii de operare specifice carbunelui actvitat, dar nu vor fi tratate aici pentru ca sunt date mult prea tehnice, precum: viteza de filtrare de care trebuie sa se tina  cont la utilizarea carbunelui activ si asta in functie de diferite aplicatii, adancimea minima necesara a patului de filtrare, debit necesar de spalare inversa, greutate specifica etc. Aceste aspecte tin mai mult de dimensionarea corecta a echimpamentelor care folosesc carbune activat, ele fiind cunoscute (sau ar trebui sa fie cunoscute) de cei care activeaza si profeseaza in tratarea apei. In functie de aceste informatii, un profesionit in tratarea apei va recomanda un anumit filtru cu o anumita cantitate de carbune activ. Atentie in zona asta, filtrele se dimensioneaza in functie de aplicatie (incarcatura apei, debit orar, consum in 24 ore, functionare continua sau cu pauze etc).

5. Utilizarea carbunelui activat in tratarea apei

Carbunele activat se utilizeaza in zona rezidentiala cat si in zona comerciala si industriala. Daca vrei sa ai o apa curata si fara clor in ea (vorbim acum de apa din retelele publice), este obilgatoriu ca filtrul pe care il alegi sa aiba pe langa alte tehnologii de filtrare si carbune activat.

De asemenea, carbunele activat se foloseste si in fabrici, iar in Romania vorbim in special de fabriciile de bauturi precum bere si sucuri. Oriunde se foloseste apa pentru a intra  ca si compozitie intr-un aliment sau bautura, ar trebui sa fie filtrata prin pat de carbune activat.

Am avut ocazia sa am o vizita de lucru la o fabrica de bere din Romania si aveau asa ceva, niste tancuri imense, pline cu carbune activat, comandate de un cap electronic. Acestea sunt filtre automate cu carbune activat. Intr-un alt post voi trata si voi explica cum functioneaza aceste filtre cu carbune activ, eventual o schema de instalare pentru astfel de filtre.

Exista si filtre de dimensiuni mici, care se monteaza pentru un singur punct de consum (la bucatarie de exemplu) si eminina din apa gust, miros, clor, trihalometani etc.  Apa rezultata este fara chimicalele introduse in apa pentru dezinfectie (vorbim doar de apa de la reteau publica). Un astfel de filtru cu carbune activat puteti vedea plin clic pe produsul: Filtru apa CARBOZURA

6. Conditii de utilizare al carbunelui activat, in tratarea apei

Nu am gasit inca niciun articol stiintific cu privire la acest subiect, Daca voi gasi, voi reveni si voi completa aricolul.

Dar sa va spun totusi ce stiu:

– in general pentru un filtru automat cu carbune activat, fie ca este vorba de zona rezidentiala sau industriala, perioada de utilizare este de doi – trei ani. Dar asta in conditiile in care exista o filtrare prealabila de sedimente si preferabil mai mica de 5 microni. Conteaza foarte mult si ce fel de apa se trateaza, cu cat este mai incarcata apa (cu contaminanti chimici si organici) cu atat durata de utilizare se miscsoreaza. Dupa aceasta perioada se schimba doar patul de carbune activ din filtru, nu si filtru cu totul (vorbim de filtre automate de apa pe care le voi prezenta in alt post).

in cazul filtrelor mici care nu au o automatizare si aici vorbim de cele pentru un punct de consum, cum ar fi cele de la bucatarie, cartusul filtrant din carbune activat se recomanda a fi schimbat undeva la 6 luni – maxim un an de utilizare sau 3000 – 9000 litri de apa (in functie de cantitatea de carbune activ si de calitatea apei. Pot functiona fara probleme 1.5 – 2 ani, filtrele din carbune activat dar care au impregnat argint sau care sunt in combinatie cu un mediu de filtrant numit KDF (de KDF voi scrie in alt post, este un mediu de filtrare extrem de interesant).

7. Pericole in utilizarea carbunelui activat

Nu ai schimbat de mult filtrul tau de apa din carbune activ? Nu mai sta pe ganduri, suna-ti furnizorul , cumpara rezerva si schimba-l. Nu am gasit nicio informatie scrisa la ce va voi spune acum si nici nu am auzit ca cineva sa pateasca asa ceva DAR, un inginer din Italia, specialist in tratarea apei, mi-a spus ca, intotdeauna filtrele din carbune activat trebuie schimbate la timp pentru ca exista pericolul ca ele sa cedeze din cauza faptului ca au adsorbit prea mult (prea multe chimicale) si sa elibereze in apa o cantitate mare de substante chimice. Nu ai vrea sa te trezesti cu asa ceva in pahar. Intentia nu este sa te sperii ci sa te constientizes ca acest filtru trebuie schimbat la timpul pe care producatorul in recomanda. Asa cum am spus, nu stiu nici macar un caz in care sa se fi intamplat asa ceva, dar este bine sa fim atenti cu perioada de schimbare a acestor filtre de apa.

Interesant postul? Da-mi un feedback mai jos sau intreba-ma un aspect pe care nu l-am atins sau la care nu m-am gandit.

Ce poti face tu?

– asa cum am spus, schimba-ti  la timp filtrul de apa din carbune activat;
– lasa-i si pe altii sa afle aceste informatii, nu pastra doar pentru tine. Deci SHARE pe Facebook, Google+; Twitter.  Multumesc!

Resurse folosite pentru acest articol:

*Wikipedia
neoPharma
* Desotec
* Tigg

Reclame

Despre MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Eliminare miros apa, Medii de filtrare, Tehnici de filtrare, Toate posturile despre apa și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la CE ESTE CARBUNELE ACTIVAT SI DE CE SE FOLOSESTE IN FILTRELE DE APA?

 1. Pingback: NANOFILTRAREA SI OSMOZA INVERSA | MOLECULA H2O

 2. Pingback: CAND SE SCHIMBA UN FILTRU CU CARBUNE ACTIVAT? | MOLECULA H2O

 3. Chiriac Vlad zice:

  Va salut ! interesant ! eu, sunt pus in situatia ( neplacuta si scumpa ) de a-mi reactiva un put ptr.
  apa potabila ( sleit , tratat cu piatra de var-nestins lasat 2 zile si apoi sleit iar si evacuata apa pina va fii limpede si curata ) apa din reteaua oraseneasca este dintr-un baraj si de cite ori am consumat …eu, si copii ( 3 si 4 ani ) am avut indispozitii digestive ,si chiar am ajuns cu ei la doctor.
  asa ca solutia este putul.asa dar,ce filtre ar trebui sa folosesc apa di put fiind destul de
  calcaroasa ???
  va multumesc anticipat .
  cu stima ,
  vlad

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Este foarte important pentru mine sa stiu localitatea de unde sunteti. Este important sa stiu calitatea apei in diferite localitatii pentru ca in functie de acest lucru recomand un filtru sau altul. Va rog sa-mi spuneti localitatea de unde sunteti.

   Cat despre tratara si filtrarea apei de put, ca sa va dau un raspuns corect am nevoie de un buletin de analiza a apei, atat fizico-chimic cat si bacteriologic. Doar asa va pot recomanda corect filtrele sau echipamentele necesare.

   Cat despre apa calcaroasa, aceasta se trateaza cu un dedurizator sau statie de dedurizare (este acelasi lucru). Statia de dedurizare trateaza toata apa ce intra in casa. Functioneaza complet automat prin schimb ionic. Opreste pe rasina (patul filtrant) ionii ce formeaza calcar si elimina in apa ioni de sodiu. Are si un consumabil, sare pastile. Dedurizatorul trebuie ales in functie de duritatea apei, volum de apa consumat, debit orar. Mai multe despre dedurizare, aici:
   1. Pericole alegerea unui dedurizator
   2. Ce este un dedurizator si cum functioneaza?
   3. http://azura.ro/105-statia-de-dedurizare-solutia-tehnica-pentru-apa-dura

   Daca mai aveti intrebari, va astept!

 4. MAXIM zice:

  buna ziua ,care este diferenta de calitate intre un carbune spart si carbune activat granular ?
  am cumparat de curand un filtru de apa cu carbune si cred ca este spart ,nu granular
  filtreaza apa in acelasi conditii ca si celalalt granular activ ?

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Nu stiu la ce va referiti cand spunet carbune activat spart. In literatura de specialitate nu am intalnit un asemenea termen si nici in practica nu am intalnit. Asa ca, nu va pot raspunde la intrebare.

   Toate cele bune!

   • MAXIM zice:

    am cumparat un filtru de apa cu carbune si cred ca nu este granulat activat ,cum se deosebeste ?

   • MOLECULA H2O zice:

    Carbunele activat granular arata asa cum ii spune si numele, granule negre din carbune. Carbunele activat bloc este construit dintr-o singura bucata. Pe eticheta produsului ar trebui sa scrie ce fel de filtru este.

    Toate cele bune!

 5. Radu M. zice:

  Buna ziua, va rog frumos daca doriti sa-mi oferiti o sugestie referitoare la ce tip de filtru sa pun la o retea de apa potabila. mentionez ca locuiesc la casa si as vrea sa pun acest filtru in caminul casei adica sa nu mai pun prin casa alte filtre ( bucatarie, baie masina de spalat ) Aceste filtre cu carbine active ar fi sufucient? Multumesc anticipat si va doresc o zi buna

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Trebuie sa inteleg ceva, apa este din reteaua publica a unei localitati?

   Ce calitate a apei doriti sa aveti? Doriti doar protectie pentru instalatie, centrala, boiler , masina de spalat etc? Sau doriti sa puteti consuma aceasta apa?

   Un filtru cu carbune activat nu rezolva decat o parte din problemele apei dar si acesta trebuie ales pentru debitul necesar ca sa poata filtra apa corespunzator. Pentru mai multe detalii va sugerez sa ma contactati prin email: moleculahoh@gmail.com. Am sa va ajut cu placere dar am nevoie de mai multe informatii.

   Toate cele bune!

 6. Pingback: Cum sa alegi un filtru pentru apa de la robinet eficient? | Marinel Padurice

  • MOLECULA H2O zice:

   Intentia dvs. este buna dar necesita mai multa documentare. Carbunele activat NU indeparteaza toti contaminantii asa cum afirmati. Sunt foarte multi contaminanti ce nu pot fi eliminati prin utilizarea carbunelui activat. In plus, carbunele activat nu poate fi utilizat cu orice sursa de apa si necesita cunostinte de alegere corecta cand dorim sa filtram apa pentru toata casa sau pentru debite diferite de apa. Altfel, avem un filtru ineficient sau chiar periculos (cand sursa de apa nu este una potrivita pentru utilizarea cu carbune activat).

   Va multumesc pentru comentariu dar va sugerez sa nu mai dati sfaturi pe blogul meu, atat timp cat ele sunt total gresite!

   Toate cele bune!

 7. dragoman sorin zice:

  ce carbune folosim cand vinul miroase a mucegai si care este tehnologia de tratare multumesc

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna ziua,

   Am competente in tratarea apei, nu si in tratarea vinului. Am mai primit astfel de intrebari, despre eliminarea mirosului si gustului din tuica sau din vin. Din pacate nu stiu. Tratarea apei este diferita fata de alte lichide. Probabil ca exista ceva documentatie si pentru tratarea vinului dar nu ma pasioneaza subiectul si nu ma intereseaza. Imi pare rau dar nu va pot ajuta.

   Toate cele bune!

 8. Pingback: CARE ESTE CEL MAI BUN FILTRU PENTRU DUS? | MOLECULA H2O

 9. liliana miloiu zice:

  Buna ziua,caut de ceva timp 2 filtre de carbune activ de 7” SAU 17CM)si nu gasesc nici in DEDEMAN,nici in PRAKTIKER.Aveti idee unde se gasesc?Multumesc mult !!

 10. Artin zice:

  Va salut!
  Am trei modele de fantani(adapatoare) pt pisici. La una din ele carbunele arata exact ca cel pt filtrarea aerului(carbune activat format) iar la celelalte se pare ca este granular. Se poate folosi cel care spuneti ca este pt aer la curatarea apei? Carbunele pt aer, se formateaza din cel granular? Avand in vedere ca ambele variante ar trebui sa curete cam 3l de apa care recircula, de ce tipul de carbune e diferit? Daca in urma saturarii carbunelui acesta scoate toxinele in apa inseamna ca se curata. Oare nu putem in acest fel sa reactivam carbunele? -(il folosesc cat e recomandat, apoi il folosesc dar nu mai folosesc apa in care scoate toxinele. Daca scoate toxinele, o sa fie gata sa absoarba altele.) Ce credeti? Ar fi prea simplu, nu?

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara. Nu prea am inteles ce doriti dar va recomand sa utilizati filtrele de are pt are si cele de apa pentru apa. Va mai recomand sa utlizati filtrele atat timp cat recomanda producatorul. Fiecare producator stie ce calitate a filtrelor are si ce rezultate la teste a avut. Asa ca este indicat sa respectati ceea ce spune producatorul. In rest, daca aveti timp de teste, puteti face cate doriti.

   Toate cele bune!

 11. alina zice:

  Buna ziua,
  M-ar intreresa sa fac un studiu, cu reducerea cbo5 si cco cr al apei uzate prin tratare cu carbune avtivat granular.
  Cu ce cantitate de carbune activat per litru ar trebui sa incep?
  Apa trebuie amestecata cu carbunele activat si apoi filtrata?
  Sau granulele de carbune trebuie sa ramana in apa pe care o supun testarii (dupa amestecul cu carbune).
  Carbune trebuie depozitat in mediu uscat? trabuie uscat la etuva inainte de inceperea experimentului?
  Astept sfatul dumneavoastra.

  • MOLECULA H2O zice:

   Buna seara,

   Nu cunosc un astfel de studiu si nu va pot ajuta. Am fost implicat o singura data in filtrarea apei uzate prin carbune activat. Sfaturi: 1. Utilizati si o filtrare mecanica; 2. Testati pe un debit mic si vedeti ce se intampla, care sunt rezultatele.

   – apa nu trebuie amestecata cu carbunele activat, apa trebuie sa treaca cu o anumita viteza prin patul de carbune. Aici este experimentul si stiinta, trebuie vazut ce viteza de filtrare este necesara pentru a filtra ceea ce dvs vreti. Cu cat viteza de trecere a apei este mai mica (sau cantitatea de carbune este mai mare) cu atat veti avea rezultate mai bune.
   – da, carbunele trebuie depozitat in mediu uscat, dar nu trebuie uscat mai mult decat este livrat de furnizor.

   Si eu sunt curios de rezultatele obtinute…

   Toate cele bune!

 12. Pingback: DIOXIDUL DE CLOR SI DEZINFECTIA APEI | MOLECULA H2O

 13. Bianca I zice:

  Buna ziua! Imi puteti recomanda un anumit filtru si o firma care sa nu dispara de pe piata peste noapte? Doresc atat pentru Bucuresti, cat si pt Brasov, daca se poate. Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.