CE FILTRU DE APA SA-MI CUMPAR?

Am revenit cu un post pentru ca am primit de la un prieten rugamintea sa-i recomand un filtru de apa. Ce trebuie precizat din start este ca mai intai trebuie sa cunosti ce posibilitati de filtrare exista si care sunt acestea. In functie de asta iti alegi, in cunostinta de cauza un filtru de apa.

Ce vei gasi in acest post?

1. Ce tipuri de filtre de apa prezint in acest post?
2. Care este tipul de aplicatie in acest caz?
3. Ce posibilitati de filtrare exista?
4. Osmoza inversa sau purificatorul (tehnologie, filtre si imagini, montaj)
5. Filtrarea prin membrane capilare sau ultrafiltrare (tehnologie, filtre si imagini, montaj)
6. Filtrarea prin ceramica (tehnologie, filtre si imagini, montaj)
7. Filtrarea prin membrana de nanofiltrare
8. Care este cea mai buna apa de baut?
9. Ce poti face tu?

1. Ce tipuri de filtre de apa prezint in acest post?

Foarte important, in acest post vorbim doar de filtre de apa care se pot monta la un punct de consum (de exemplu la chiuveta) si inca ceva important, luam in calcul doar apa de retea publica. Apa de retea publica este dezinfectata in mare parte in Romania prin clorinare (dozare controlata de clor in apa cu pompe speciale). O dezinfectie a apei este absolut necesara si este bine ca se intampla cu toate ca exista si alte tehnologii mai avansate care ar putea fi folosite, de exemplu ultravioletele. Dar, suntem aici unde suntem si discutam despre ce putem face ca sa ne protejam sanatatea in conditiile pe care le avem.

2. Care este tipul de aplicatie in acest caz?

Deci, datele aplicatiei sunt urmatoarele:

– apa de retea
– filtrare la un singur punct de consum
– rezultatul dorit, apa potabila, fara gust, miros, fara clor, fara metale grele, fara chisturi precum criptosporidium si giardia etc

3. Ce posibilitati de filtrare exista?

Posibilitatile pe care le avem sunt urmatoarele:

a. osmoza inversa sau purificatoarele
b. filtrare prin membrana capilara (ultrafiltrare)
c. filtrare prin filtru ceramic (microfiltrare)

d. filtru cu nanofiltrare (update articol in data de 06.07.2015, am adaugat si nanofiltrarea in articol)

toate cele de mai sus obligatoriu insotite de filtru din carbune activ.

Nota: nu voi analiza in acest post si acele cani filtrante de care internetul este plin si pe care le vedem cateodata si pe TV in spoturi publicitare. Este simplu de ce, acele cani se bazeaza doar pe tehnologia carbunelui activ si pe eliminarea clorului si a chimicalelor din apa, lasand nerezolvata filtrarea fina de sedimente, eliminarea giardia si cryptosporidium si eliminarea metalelor grele. Deci, din punctul meu de vedere este o filtrare insuficienta. Totusi, pentru un buget redus este o solutie. Decat sa bei apa direct de la chiuveta sau apa imbuteliata, mai bine o filtrezi prin pat de carbune activat, in acest fel eliminand clorul, trihalometani si substante organice (eliminare partiala pentru ca din pacate cantitatea de carbune activat din aceste cani filtrante este foarte mica).

Sa le luam pe rand:

4. OSMOZA INVERSA SAU PURIFICATORUL DE APA

Sunt multe branduri pe piata, toate functionand pe acelasi principiu (nu o sa intru aici in detalii foarte amauntite).

Un purificator este compus in mare parte din:

1. Filtru sedimente polipropilena  5 microni  – are rolul de a filtra elemente in suspensie (mizeria din apa)
2. Carbune granular activat – are rolul de a retine pana la 98% din substantele organice prezente in apa cum ar fi: clorul, THM (trihalometani), DBCP, Lindan, TCE (tricloretilena), PCE (tetracloretilena), tetraclorura de carbon etc. Membrana de osmoza inversa este sensibila la clor si poate fi distrusa foarte repede de acesta. Filtrul cu carbune activat are dublu rol: de a proteja membrana si de a eliminta din apa acele chimicale care fac rau corpului si care ofera un gust oribil apei.
3. Filtru sedimente polipropilena  1 micron – are rolul de a filtra elemente in suspensie (mizeria din apa)
4. Membrana de osmoza inversa care filtreaza la 0.0001 microni (aproximativ de 1000 de ori mai mic decat un fir de par).
5. Postfiltru din carbune granular  activat  – tot cu rolul de a imbunatatii gustul apei.

In unele cazuri se adauga la cererea clientului sau standard, filtru de remineralizare (adauga in apa minerale) si lampa cu ultraviolete (din punctul meu de vedere nu este nevoie). Am explicat in alt post de ce.

Avantajul acestui sistem este ca filtreaza foarte bine dar asta este si un dezavantaj. Dezavantajul este ca elimina pana si mineralele benefice corpului uman si din aceasta cauza osmoza inversa este controversata. Exista sustinatori si impotrivitori de ambele parti. Parerea mea este ca atat timp cat nu este absolut nevoie de osmoza inversa (pentru ca exista contaminanti care nu pot fi eliminati decat cu osmoza inversa, dar nu este cazul acum), ea trebuie evitata. Pentru o apa de retea controlata si clorinata (declarata potabila) nu este absolut necesar sa folosim filtru de apa cu osmoza inversa.

Montaj osmoza inversa:

Se monteaza sub chiuveta iar deasupra chiuvetei se monteaza doar un robinet suplimentar prin care se consuma apa filtrata.

Aspect osmoza inversa:

ImagineImagine

*aspectul poate diferi, in functie de dotari dar si de brand.

Kitul de instalare contine si un vas de stocare apa, pentru ca osmoza inversa opreste presiunea apei datorita filtrarii foarte fine iar apa se strange treptat in acest vas dupa care ajunge la consum atunci cand utilizatorul deschide robinetul de apa special montat deasupra chiuvetei.

Exista o conditie minima de functionare  a osmozei inverse si anume ca in retea sa existe minim 2,5 bar presiune. Daca aceasta presiune nu exista, este bine sa cumperi un purificator dotat cu pompa de presiune.

Cam atat despre osmoza inversa casnica, exista un post special dedicat acestui echipament.

Inca un aspect,  randamentul acestui tip de filtrare este undeva intre 10 – 25%. Cu alte cuvinte din cantitatea de apa care intra in filtru, doar un procent intre 10 – 25% ajunge la consum. Restul apei este rejectata (aruncata la canalizare print-un furtun special). Daca nu esti ecologist nu cred ca te va deranja asta. Dar m-am gandit ca este bine sa fii informat. Procentul de permeat (apa care ajunge la consum) depinde in mod special de presiunea apei, de temperatura acesteia si de contaminantii din apa. Cu cat presiunea este mai mare cu atat procentul de permeat va fi mai mare. Din aceasta cauza, unele purificatoare sunt dotate cu pompa de presiune (care ridica presiunea apei).

5. A doua tehnologie mentionata de mine este FILTRAREA PRIN MEMBRANE CAPILARE. Filtrarea prin membrane capilare se mai numeste si ultrafiltrare.

Si aici ca si la purificatoarele de apa, exista mai multe modele in functie de brand.

Finetea de filtrare este undeva la 0,02 – 0,2 microni ceea ce este foarte bine. Aceasta finete de filtrare elimina din apa cam tot ce ar putea sa ne faca rau (va aduc aminte ca vorbim de apa de retea ci nu de apa de fantana sau de put).

Un flltru cu membrane capilare este compus in mare parte din (in functie si de model):

1. filtru de sedimente de 5 care va indeparta din apa mizeria, rugina, nisipul, malul etc.
2. un filtru special cu rasina schimbatoare de ioni sau cu KDF ce  elimina elimina metalele grele din apa (plumb, cupru, aluminiu) din apa.
3. filtru cu carbune activat – se elimina 99% chimicalele organice, pesticide, ierbicide, clorul si multi alti contaminanti nocivi pentru organismul uman. Imbunatateste culoare, gustul si mirosul apei.
4. ULTRAFILTRARE – cu ajutorul membranei capilare se elimina toti contaminantii din pana la 0,01 – 0,03 microni, bacterii, fungi, spori si virusuri.

Avantajele sunt:

– nu elimina mineralele din apa si apa si pastreaza pH-ul
– nu elimina apa la drenaj (la canalizare)

Montaj filtru cu membrane capilare:

Se monteaza sub chiveta iar deasupra chiuvetei se monteaza doar un robinet suplimentar prin care se consuma apa filtrata.

Aspect filtru cu membrane capilare:

 

 

 

 

 

 

 

Desigur, ceea ce am prezentat mai sus este doar un model de filtru cu membrane capilare, dar aceeasi tehnologie poate arata si altfel, functie de producator.

Un astfel de filtru de apa prezentat in imaginea de mai sus are avantajul ca in acele carcase poti pune de tip de filtre doresti. Sunt diferite tehnologii de filtrare dar toate create dupa aceleasi dimensiuni si se potrivesc in aceste carcase prezentate mai sus.

De exemplu, poti opta ca in loc de filtru cu carbune activ sa pui un filtru cu carbune activ si KDF sau argint care este bacteriostatic. Poti opta ca in loc de filtru din polipropilena de 5 microni sa pui unul de 1 micron, pentru o filtrare mai avansata. Ce nu poate fi schimbat este filtrul cu membrane capilare.

Este un filtru care imi place pentru ca nu te leaga de un anumit furnizor de consumabile.

Pe de alta parte, daca nu te deranjeaza prea tare sa fi legat de un furnizor de consumabile (pana la urma de undeva tot trebuie sa cumperi) poti opta pentru o ultrafiltrare cu cartuse schimbabile ce le schimbi in maxim 5 minute, fara cheie fara batai de cap. Oricine poate schimba aceste filtre pentru ca doar desurubezi si insurubezi la loc noile cartuse filtrante.

Un astfel de exemplu poti vedea mai jos:

 

 

 

 

 

 

Montajul in ambele cazuri de mai sus se face sub chiuveta iar consumul se face ca si in celelalte cazuri printr-un robinet de apa montat deasupra chiuvetei care poate arata cam asa:

Desigur, aspectul robinetului difera de la brand la brand dar in general sunt doar doua sau trei modele folosite de toti producatorii.

Evident ca mai sunt si alte modele de filtre disponibile pe piata din Romania si care au alt aspect dar care filtreaza tot prin tehnologia de membrane capilare.

6. Am ajuns la tehnologia de FILTRARE CU CERAMICA

Filtrele de apa din ceramica sunt mai accesibile si pentru orice buzunar. Asta pentru ca un cartus din ceramica se poate spala sub jet de apa si refolosi (evident, un timp limitat). Cu niciun filtru de apa din cele prezentate mai sus nu poti face asta. Acest lucru te ajuta sa-l poti folosi pana la 2 ani  iar in unele cazuri si mai mult. Dar intr-o limita a litrilor de apa filtrati si anume undeva la 7500 – 8000 litri apa.

Finetea de filtrare nu este cea mai buna in comparatie cu celelalte tehnologii de filtrare prezentate mai sus si anume undeva la 0,3 – 0,5 microni dar este suficient  cat sa elimine giardia si cryptosporidium din apa de retea. Nu filtreaza, este adevarat ca membrana capilara si osmoza inversa dar este un filtru bun si de dorit. Din punctul meu de vedere, este suficient pentru o apa de retea. Daca vrei totusi si filtrare mai buna, poti opta pentru ultrafiltrare (nici ultrafiltrarea si nici ceramica nu elimina sarurile de calciu si magneziu din apa).

Filtrele confectionate din ceramica sunt de doua feluri, simple, doar din ceramica si cu miez de carbune activat bloc sau incarcate cu carbune activat granular. Unele din ele au si o rasina speciala numita zeolit, pentru eliminarea metalelor grele (este indicat sa aiba asa ceva). In apa de retea publuca este posibil sa intalnim plumb, in  general de la retelele vechi de apa. Asa ca acea rasina speciala sau zeolit cum i se mai spune, este binevenita.

Pe noi ne intereseaza un filtrul complet de aceea voi prezenta acel filtru din ceramica care sa elimine si metalele grele dar si chimicalele din apa.

Ce anume elimina aceste filtre de apa?

– elimina din apa sedimentele, bacteriile, metalele grele si multi alti contaminanti chimici precum chimicalele organice, pesticide, erbicide, clorul, trihalometanii si multi alti contaminanti nocivi pentru organismul uman. Imbunatateste culoarea, gustul si mirosul apei.

In functie de model si producator cartusul ceramic este compus dintr-un invelis ceramic iar incorporat  areargint pur pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor, un miez de carbune activat sau carbune activat granular (ambele la fel de bune) pentru inlaturarea clorului, pesticidelor si a altor substante care afecteaza gustul si mirosul apei, si rasini schimbatoare de ioni (zeolit) pentru eliminarea plumbului si a altor metale grele.

Montaj si aspect:

Sunt unele filtre ceramice care se monteaza deasupra chiuvetei si se pozitioneaza chiar pe chiuveta sau pe un blat de bucatarie (daca conducta de apa din kitul de instalare este destul de lunga).

Practic o conducta de apa flexibila se monteaza cu ajutorul unui divertor chiar la bateria actuala de la chiuveta. Acest divertor este de fapt un robinet care schimba cursul apei si o trece prin filtru. Se monteaza foarte simplu.

Imagini filtre cu ceramica:

 

 

 

 

 

Ce vezi mai sus este de fapt aspectul complet al filtrului dar este foarte important ca in interior sa existe acel cartus filtrant din ceramica de care am mentionat mai sus. Asa ca atentie ce cumperi! Nu orice filtru ceramic are incorporate tehnologii de eliminare a metalelor grele si a clorului, compusilor organici etc.

Aceste modele au avantajul ca se pot demonta usor si la fel de usor se pot spala si monta la loc (cu referire doar la cartusul filtrant ceramic). Dezavantajul este ca iti ocupa loc pe chiuveta si ca sunt conectate la bateria chiuvetei ceea ce creaza un usor disconfort la manipularea pozitiei bateriei (mai ales cand speli vase). Un alt dezavantaj este ca din greseala poti introduce in filtrul apa fierbinte ceea ce este interzis. Filtrul trebuie conectat doar la apa rece.

Alt model (preferat de mine) este cel ce se monteaza sub chiuveta.

Avantajele sunt:

– nu te mai incurca pe chiuveta si nu exista riscul sa il alimentezi cu apa fierbinte.
– contine prefiltrare, ceea ce face ca filtrul ceramic sa poata fi utilizat chiar si doua ani (cu referire doar la carusul filtrant ceramic).

Aspect filtru ce se monteaza sub chiuveta:

 

 

 

 

 

 

 

 

Consumul de apa de face prin baterie separata ce se monteaza pe chiuveta:

Cam acestea sunt cele mai bune si viabile posibilitati de a avea apa potabila la tine acasa. Scapi de apa carata din magazine, de depozitare etc. In plus ai siguranta ca apa pe care o bei este curata si ca nu a stat in nu stiu ce depozit cateva luni si eventual in conditii improprii de depozitare.

7. Filtrarea prin membrana de nanofiltrare  – update articol in data de 06.07.2015.

Am adaugat in acest post si tehnologia cu nanofiltrare. Nanofiltrarea este o tehnologie de filtrare asemanatoare cu osmoza inversa. De fapt, echipamentul arata exact la fel, numai in ca in carcasa ce in mod normal gazduieste membrana de osmoza inversa, se afla membrana de nanofiltrare.

Tehnologia cu nanofiltrare se poate utiliza cu succes pe orice apa de retea publica, controlata. Nanofiltrarea nu elimina aproape complet sarurile de calciu si magneziu ci elimina in proportie de aproximativ 70%. Deci, este o varianta buna de a diminua apa de minerale si de a reduce duritatea acesteia, dar fara a le elimina complet. Exista cazuri in care este necesara, mai ales pentru persoanele ce doresc sa consume o apa cu putine minerale.

8. Dar care este cea mai buna apa de baut?

Exista o apa terapeutica si anume apa alcalina ionizata. Aceasta apa alcalina se obtine cu un ionizator de apa. Din pacate pretul nu este chiar la indemana oricui.

Un alt aspect este ca din punctul meu de vedere aceste ionizatoare de apa au nevoie de o filtrare suplimentara. Ele au un filtru incorporat, un filtru performant din carbune activ cu argint incorporat dar finetea de filtrare este intre 1 –  5 microni ceea ce este destul de mare ( 1 micron este relativ bine, 5 microni este prea mare).

Deci, daca optezi sa cumperi un ionizator de apa ca sa ai la indemana intotdeauna aceasta apa terapeutica, este bine sa montezi inainte de ionizator, un filtru din cele prezentate mai sus si anume ori cel cu ceramica, ori cel cu membrana capilara. In niciun caz sa nu montezi purificator (cu osmoza inversa) pentru ca ionizarea apei nu mai este posibila.

In cazul in care doresti un ionizator de apa cu prefiltrare asa cum am aratat mai sus, te rog sa ma contactezi pe moleculahoh@gmail.com

Stiu ca nu am atins in acest post aspecte importante precum durata de viata a filtrelor si eventual costul aproximativ al lor. Poate o voi face curand intr-un alt post.

Sper ca te-au ajutat explicatiile mele si ca am fost cat mai clar si cat mai putin tehnic. Pentru orice intrebare aveti e-mail-ul meu. Ai la dispozitie si formularul de comentarii. Te astept sa-mi spui ce apa bei, daca ai filtru si daca ti-ai cumpara asa ceva.

8. Ce poti face tu?

– daca nu ai un filtru de apa, achizitioneaza si monteaza-ti unul; ai numai avantaje, esti sigur ca apa este buna de baut si ca-ti face bine ci nu rau, in plus nu mai cari saptamanal baxuri sau bidoane de apa;
– fii atent la ce filtru de apa iti cumperi si nu ma refer in special la brand (care poate fi important dar nu intr-o mare masura) ci ma refer la tehnologia de filtrare de care ai nevoie. Daca ai intrebari suplimentare, da-mi un email pe moleculahoh@gmail.com. Cand iti cumperi un filtru de apa, iar comerciantul pretinde ca filtreaza una sau alta (metale grele, chisturi, giardia, criptosporidium, clor si chimicale) intreaba-l care dintre componentele filtrului sau care filtru (cartus filtrant) face una sau alta din cele spuse. Vei vedea daca stie sa iti explice sau daca ezita. Intreaba-l cum anume acel filtru elimina un anumit contaminat al apei, cum functioneaza cu alte cuvinte… vezi daca stie sa-ti spuna fara ezitare. Daca nu esti sigur, da-mi un email…
– daca ai deja un filtru de apa montat, schimba-ti cartusele filtrante la timp, asa cum spune producatorul sau cartea tehnica. Este important ca aceste cartuse filtrante sa functioneze la  randamentul maxim pentru ca tu sa ai garantia unei ape bune;
– daca ai posibilitatea financiara, monteaza-ti pe langa o filtrare buna (filtru cu membrane capilare sau filtru ceramic, prezentate in acest post) si un ionizator de apa; sanatatea este importanta pentru toti.

Si nu in ultimul rand:

– lasa-i si pe altii sa afle aceste informatii, nu pastra doar pentru tine. Deci SHARE pe Facebook, Google+, Twitter.  Multumesc!

PS: imaginile din acest post au fost preluate cu acordul https://azura.ro/

Despre MOLECULA H2O

Totul despre tehnologiile de filtrare si tratate a apei. Daca ai probleme cu apa, de exemplu: duritate prea mare, fier, mangan, nitriti, nitrati, metale grele, amoniu, hidrogen sulfurat, amoniu, clor, bacterii si virusuri, aici este locul in care te poti informa sau poti pune o intrebare. Daca nu ai probleme cu apa dar vrei un filtru casnic care sa-ti faca apa mai curata si fara gustul acela oribil de clor, aici este locul in care poti afla ce tip de filtru ai nevoie. Nu esti sigur? Pune o intrebare! Daca esti in cautarea unei tehnologii de filtrare pentru o anumita problema si nu stii ce sa alegi sau care este oferta mai buna pentru aplicatia ta (apa de baut, apa dura, apa cu fier si mangan sau cu nitriti si nitrati, ori este infestata din punct de vedere bacteriologic). Pune o intrebare! Ai nevoie de o statie de epurare industriala? Pentru, fabrici, abatoare, ferme etc.? Pune o intrebare! Ai nevoie de dezinfectia bazinelor de apa potabila? Pune o intrebare! Indiferent de aplicatie, fie ca este casnica sau pentru industrie, aici gasesti rezolvarea. Intreaba-ma! PS: citeste "TERMENI SI CONDITII". de utilizare a prezentului site!
Acest articol a fost publicat în Filtre apa casnice, Filtre cu osmoza inversa, Toate posturile despre apa și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

651 de răspunsuri la CE FILTRU DE APA SA-MI CUMPAR?

 1. odeta malen zice:

  da filtru de facturi apa potabila sau rece aveti?

  Apreciază

 2. Mihaela zice:

  Buna ziua,
  As dori si eu o recomandare de filtru de apa, stam la casa, locuim in Franta si apa e destul de calcaroasa. Multumesc!

  Apreciază

 3. Cristian zice:

  Buna ziua,
  Va rog frumos sa imi recomandati un filtru de apa pentru bucatarie. Locuiesc in Constanta, cartier Km 5. Avem deja un filtru cu osmoza inversa Zepter mai vechi pe care vrem sa il schimbam si nu stim cu ce. Si daca se poate o recomandare pentru filtru dedurizare si nu numai la intrarea apei in casa.
  Multumesc mult.
  Cristian

  Apreciază

 4. EMIl zice:

  Buna ziua , avem si noi un filtru de la z….r bazat pe osmoza inversa (destul de scumpicel) dar din ce am citit se pare ca nu e recomandat pe o perioada indelungata. Ce ne puteti recomanda? Va Multumesc

  Apreciază

 5. Eftimie Adrian zice:

  Buna ziua,am facut un put de curand si am constatat ca apa contine fier,are o adincime de 10m iar izvorul este la circa 6m.Nu am fost inca cu apa la un laborator din lipsa de timp insa nu o putem folosi deoarece la incalzit se coloreaza putin spre rosu si nici sa o bei nu-i prea placuta la gust pentru ca are gust de cui,de fier.Locuim in zona Stefanesti ,Arges si nimeni de pe aici nu am auzit sa aiva o asemenea problema,ce fel de filtru ne este necesar pentru a folosi apa in gospodarie baut ,baie si tot ce este necesar.MULTUMIM!

  Apreciază

 6. Hutu Constantin zice:

  Bna ziua. As dori sa imi dati un numar de telefon al unei persoane (sau mai multe) din Iasi care se ocupa cu inlocuirea filtrelor de la puurificatorul N……l cu osmoza inversa pe care il detin. Va multumesc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.